Kostel svatého Jakuba Většího v Pomezí nad Ohří se pyšní nově zrestaurovanou kazatelnou

Kostel svatého Jakuba Většího v Pomezí nad Ohří se pyšní nově zrestaurovanou kazatelnou. Památka, která prošla obnovou v dílně akademické sochařské restaurátorky Heleny Jahodové, je zpět na svém místě. V minulých letech se dočkal zrestaurování také unikátní hodinový stroj i oltáře.

„Kostel svatého Jakuba Většího v Pomezí nad Ohří je původně románská stavba z 10. Století. Řadí se mezi nejstarší kostely na Chebsku. Dnešní podoba kostela pochází z jeho pozdně barokní přestavby v letech 1798 až 1799.  V době normalizace trpěla tato památka, jako každý opuštěný objekt. Poslední mše se zde konala v roce 1973. Inventář byl vystěhován a římskokatolická církev předala prázdný a odsvěcený kostel Československému státu,“ za obec Pomezí nad Ohří uvedl starosta Radek Tlačil.

První archeologický výzkum zde proběhl až po sametové revoluci v roce 1990, když byl kostel předán tehdejším Okresním národním výborem Chebskému muzeu.

„V současné době je kostel sv. Jakuba Většího majetkem obce. Od roku 2005 probíhá celková obnova stavby. Postupně prošly rukama restaurátorů oltáře a původní hodinový stroj. Při stavebních pracích zde byla v roce 2007 objevena velmi vzácná freska „Kristus ve vinném lisu“,  z doby kolem roku 1500,“ upřesnil. Více o tématu zde

„Z restaurátorské dílny MgA. Heleny Jahodové, akademické sochařské restaurátorky, se nám  nyní vrátila kazatelna z roku 1670,“ sdělil dále starosta obce Radek Tlačil s tím, že na pěti obrazech, které zdobí řečniště jsou spodobeny výjevy sv. Jana Evangelisty, Ježíše (Salvator Mundi), sv. Lukáše, sv. Marka a sv. Matouše. Zajímavým a ojedinělým prvkem je také atribut  paže s krucifixem upevněným na levé straně kazatelny.

 

 

 

https://zivechebsko.cz/2024/01/22/apomezsky-kostel-se-pochlubi-unikatni-freskou-je-jedina-ve-stredni-evrope-jejimz-motivem-je-kristus-pracujici-ve-vinnem-lisu/

Kostel svatého Jakuba Většího si mohou zájemci prohlédnout u příležitosti koncertů a kulturních akcích, které se v obci konají několikrát do roka, ale také po předchozí domluvě na Obecním úřadu, nebo na tel. čísle 777 360 140.