Pomezský kostel se chlubí unikátní freskou. Je jediná ve střední Evropě, jejímž motivem je Kristus pracující ve vinném lisu

Kostel svatého Jakuba Většího v Pomezí nad Ohří se může pochlubit unikátní freskou vytvořenou neznámým alsaským autorem. Jedná se o jedinou nástěnnou malbu ve střední Evropě, jejímž motivem je Kristus pracující ve vinném lisu. Odborníci ji datují přibližně na začátek 15. století. Malba byla odhalena při kompletní opravě kostela v roce 2007. Kromě historické malby se kostel pyšní také nově zrekonstruovanou kazatelnou, oltáři, původním hodinovým strojem i díly novodobých autorů.

Jediná nástěnná malba ve střední Evropě, jejímž motivem je Kristus pracující ve vinném lisu

Jak uvedli restaurátoři, zakrytí malby nemělo žádný důvod. Malba zkrátka vyšla z módy, přestala se líbit, tak ji přetřeli. Zajímavostí bylo také to, že malba byla překryta až čtrnácti vrstvami nátěrů, což paradoxně památku zachránilo.

„Kostel svatého Jakuba Většího v Pomezí nad Ohří, který ukrýval tuto fresku, patří mezi nejstarší kostely na Chebsku a je dominantou naší obce,“ uvedl starosta Radek Tlačil. „Od roku 2005 probíhá celková rekonstrukce stavby, včetně restaurátorských pracích.  V době normalizace trpěla tato památka, jako každý opuštěný objekt. Poslední mše se zde konala v roce 1973. Inventář byl vystěhován a římskokatolická církev předala prázdný a odsvěcený kostel Československému státu. První archeologický výzkum zde proběhl až po sametové revoluci v roce 1990, když byl kostel předán tehdejším Okresním národním výborem Chebskému muzeu,“ upřesnil. Nyní je v majetku obce.

Vnitřek kostela svatého Jakuba Většího v Pomezí nad Ohří

„Nejzajímavější je centrální výjev na malbě, která zobrazuje Krista při práci ve vinném lisu. V Čechách není toto vyobrazení běžné,“ informovala v roce 2010 pro Deník restaurátorka Josefina Pekárková, která vedla odborné práce. „Podobné zobrazení je k vidění pravděpodobně už jen v Emauzském klášteře v Praze.  Běžně v České republice lidé vídají Krista na kříži nebo třeba křížovou cestu. Tento eucharistický námět Krista, který místo hroznů vína lisuje sám sebe, je plný mystické symboliky odkazující na přijímání Kristovy krve věřícími. Toto téma je opravdu unikátní,“ potvrdila restaurátorka.

Zrekonstruovaná kazatelna, která byla vytvořena v roce 1670

„Z restaurátorské dílny paní MgA Heleny Jahodové, akademické sochařské restaurátorky, se nám  nyní vrátila kazatelna, která byla vytvořena v roce 1670,“ dodal starosta Radek Tlačil s tím, že na pěti obrazech, které zdobí řečniště, jsou spodobeny výjevy sv. Jana Evangelisty, Ježíše (Salvator Mundi), sv. Lukáše, sv. Marka a sv. Matouše. Zajímavým a ojedinělým prvkem je také atribut  paže s krucifixem upevněným na levé straně kazatelny,“ uvedla za obec Pomezí nad Ohří Iveta Levová.

Zajímavým a ojedinělým prvkem na kazatelně je také atribut  paže s krucifixem

Kostel svatého Jakuba Většího si mohou zájemci prohlédnout u příležitosti koncertů a kulturních akcích, které se v obci konají několikrát do roka, ale také po předchozí domluvě na Obecním úřadu, nebo na  tel.: 777 360 140.

One Reply to “Pomezský kostel se chlubí unikátní freskou. Je jediná ve střední Evropě, jejímž motivem je Kristus pracující ve vinném lisu”

Comments are closed.