Po zrušené nemocnici ve Waldsassenu bude omezena péče také v nemocnici v Tirschenreuthu

V listopadu byla veřejnost informována, že nemocnici v Tirschenreuthu čekají rozsáhlé změny. Od dubna letošního roku má zde být uzavřeno porodnické a chirurgické oddělení. Pohotovost bude fungovat pouze mezi 8. a 20 hodinou. Akutní případy budou převezeny do Marktredwitz nebo Weidenu. Po zrušení waldsassenské nemocnice dojde k omezení péče i v nemocnici v Tirschenreuthu.

Foto: M. Becher – demonstrace  v Tirschenreuthu „Zabraňte uzavření našich nemocnic“

Změny jsou nezbytné pro záchranu společnosti Kliniken Nordoberpfalz AG, která provozuje nemocnice v okresech Tirschenreuth, Neustadt a město Weiden a má vysoké finanční deficity.

Foto: M. Becher – nemocnice Tirschenreuth 

Lékaři a zdravotníci, kterých se plány týkají, založili „Iniciativu Klinik Retten“ a v listopadu 2023 spustili petici „Zabraňte uzavření našich nemocnic“, kterou do dnešního dne podepsalo 55 000 lidí. Poté, co diskuse mezi iniciátory a místními politiky nepřinesla žádný výsledek, uspořádali v polovině ledna v Tirschenreuthu demonstraci, které se zúčastnilo 5 000 občanů. Následovalo setkání s bavorskou ministryní  zdravotnictví Judith Gerlach v Mnichově, které rovněž nepřineslo žádné výsledky. Plány omezení péče budou realizovány 1. dubna.

Porodnice a chirurgické oddělení budou poté uzavřeny a akutní případy budou muset být převezeny do Marktredwitz nebo Weidenu. Tím se výrazně zhorší poskytování zdravotní péče v okresním městě Tirschenreuth.

M. Becher