Stávka strojvedoucích v Německu komplikuje cestování i Čechům

Pokud plánujete cestovat v nejbližších dnech vlakem z Česka do Německa nebo naopak, měli byste si připravit plán B. Od středy 24. ledna 2:00 hodin do pondělí 29. ledna 18:00 hodin budou stávkovat němečtí strojvedoucí, kteří požadují vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky.

Ilustrační foto

Stávka může ovlivnit zejména vlaky linky Ex 5 Praha – Berlín / Hamburg /Kiel / Flensburg a regionální vlaky Cheb – Marktredwitz. Tyto vlaky budou pravděpodobně zrušeny nebo zpožděny. Noční vlaky do/z Německa také nepojedou v noci z neděle na pondělí (23./24. ledna). České dráhy zatím prověřují možnost zajištění pravidelné jízdy vlaků Praha – Mnichov, které by mohly být alternativou pro cestující.

Spoj nightjet (Graz – Berlin) je v době stávky zrušen a vlak Canopus (Praha – Zürich) jede pouze na českém území, tedy v úseku Praha – Děčín.

V regionální dopravě nepojedou po dobu stávky spěšné spoje mezi Chebem a bavorským Marktredwitz. Vlaky linky Marktredwitz – Cheb – Aš – Hof a zpět pojedou ve dnech stávky bez omezení.

Opatření pro vracení, použití jízdenek dříve či později je uvedeno na webu https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/ a v aplikaci Můj vlak. Pro zobrazení informací o stávce je potřeba změnit datum tzn. např. zadat 24.1.

České dráhy se omlouvají za vzniklé komplikace a doporučují cestujícím, aby sledovali aktuální informace a plánovali své cesty s přihlédnutím k těmto změnám. Stávka je nezávislým rozhodnutím odborového svazu strojvedoucích (GDL), který nemá s Českými drahami žádnou smluvní vztah.