Celníci na Chebsku odhalili obchod s padělky značkového zboží i elektronických cigaret

Karlovarští celníci zadrželi od začátku nového roku na Chebsku mimo jiné dalších bezmála 1 700 kusů padělků elektronických cigaret. Obchodníci v prostorách před stánky i v nich nabízeli zboží, např. textilní výrobky, kabelky, peněženky i hračky, jako originály světoznámých značek, jehož hodnota by v případě originálních výrobků činila bezmála 2 miliony korun.

Foto: Celní správa pro Karlovarský kraj

„Příslušníci odboru dohledu Celního úřadu pro Karlovarský kraj pokračují i v novém roce v kontrolní činnosti“ uvedla tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková. „Tentokrát se zaměřili na prodej zboží, jež porušuje práva duševního vlastnictví, a ochranu spotřebitele. Při kontrole tržiště „Asia Dragon Bazar Svatý Kříž“ v katastru obce Cheb zajistili hned v prvním týdnu nového roku více než 2 200 kusů zboží, u něhož vzniklo podezření z porušování práv duševního vlastnictví,“ sdělila.

Foto: Celní správa pro Karlovarský kraj

Čím dál častěji se karlovarští celníci při kontrolách setkávají také s padělky elektronických cigaret. „Před vánočními svátky jich na jedné z tržnic na Karlovarsku zajistili téměř 1 000 kusů, nyní na tržnici na Chebsku bezmála 1 700 kusů. Jednalo se o napodobeniny elektronických cigaret značky „ELF BAR“, jež se již ke konečným spotřebitelům nedostanou. Jejich uvedením do prodeje by majitelům ochranné známky vznikla škoda přesahující 330 tisíc korun,“ doplnila mluvčí.

Celníci zboží zajistili a případy předali k dalšímu řízení právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, bude zboží zlikvidováno ve zkráceném řízení. Celníci budou v kontrolách nejen tržnic pokračovat i nadále.