Ašská radnice chce získat budovu České pošty, přímý prodej ale není možný

Ve čtvrtek 11. ledna se uskutečnila další schůzka vedení města Aše s pracovníky České pošty. Tentokrát se nejednalo o stížnosti na kvalitu doručování listovních zásilek, které jsme s Českou poštou řešili poslední dva roky, ale o budoucnost budovy ČP na ašském Poštovním náměstí.

Foto: Archiv města Aš – Na snímku účastníci jednání.

Objekt, jehož cena je dle znaleckého posudku cca 16,5 miliónu korun, Česká pošta loni chystala k prodeji v aukci. Starostovi města Vítězslavu Kokořovi se podařilo přesvědčit generálního ředitele České pošty Miroslava Štěpána, aby prodej pozastavil, neboť byla obava, že v aukci budovu odkoupí některý z tzv. obchodníků s chudobou. Kromě přízemí jsou další podlaží velké poštovní budovy prázdná a lze tu vybudovat až několik desítek bytů.

Město o objekt stále jeví zájem, proto proběhlo toto včerejší jednání. S pracovníky Správy realit České pošty bylo diskutováno několik variant, jak bychom mohli majetek pošty získat či využívat. Obojí je právně velice složité, protože město, které zde zamýšlí vybudovat další obecní byty, v případě pronájmu nemůže investovat do cizího majetku. Přímý prodej městu, bez toho, aby proběhla aukce, zase zapovídají pravidla České pošty.

V úvahu tak přichází například možnost spolupráce v režimu Pošta Partner, což je provozovna České pošty, kterou provozuje smluvní partner (v našem případě by to bylo město Aš) a nabízí základní poštovní služby. Zda bude tato varianta možná a přijatelná z obou stran, se teprve ukáže při následujících jednání.

Pokud by město Aš budovu skutečně odkoupilo, pro veřejnost se nic nezmění. V přízemí budovy budou i nadále poskytovány služby v současném rozsahu.

Pozn.: s pracovníky České pošty bylo také diskutováno několik opětovných stížností na doručování listovních zásilek. Zde je třeba uvést, že na dodejně, která se k 1. lednu vrátila z Chebu zpět do Aše, pracuje pět doručovatelů, z toho tři pracovníci jsou z Aše a dva z Chebu. Ti se se svými rajony teprve seznamují. Zároveň všichni tito pracovníci doručují „čerstvou“ poštu a přitom vyřizují resty ze závěru minulého roku. Pošta proto žádá o pochopení této situace.  

Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši