Hladiny řek stoupají. V Mírové a v Luhu u Svatavy hasiči evakuovali několik osob

Na vodních tocích v kraji stále stoupají hladiny i průtoky. Podle odhadu vývoje budou ještě nadále stoupat. Zasedá povodňová komise kraje i povodňové komise ORP či obcí, kde již na vodních tocích nastala povodňová aktivita. Pracuje již také štáb HZS Karlovarského kraje, který chystá materiál protipovodňové zábrany a organizuje jednotlivé činnosti v kraji. Informace o aktuálním průtoku na vodních tocích zde

Foto: HZS Karlovarského kraje

Hasiči Karlovarského kraje na sociálních sítích informují o aktuální situace v kraji ohledně vody, kdy se zvyšují stavy na vodních tocích, zároveň také stéká množství vody z okolí (pole, louky, kopce) směrem k obydlenými oblastem. Na zbrojnici dobrovolných hasičů v Ostrově je zřízený sektor, kde se chytají protipovodňové zábrany a odkud budou řízeny případné výjezdy. Na 18:00 je v Ostrově svoláno jednání povodňové komise.

Foto: HZS Karlovarského kraje

V Ostrově a ve Svatavě se připravují protipovodňové zábrany, zasedá povodňová komise v Sokolově a Ostrově, aktivovaný je štáb HZS Karlovarského kraje. Hladiny vodních toků stále stoupají, kulminace se očekává v nočních hodinách. Od dnešního poledne doteď zasahujeme u sedmi události typu čerpání vody a devíti událostí typu odstranění nebezpečných stavů (voda stékající z okolí, laguny na komunikacích…). Povodňová aktivita je aktuálně dle POH na čtyřech místech v kraji.

Foto: HZS Karlovarského kraje

V kraji již pracují povodňové komise v řadě obcí, od 19:30 hodin zasedá také povodňová komise kraje. Na vodních tocích v kraji stále stoupají hladiny i průtoky. V Mírové již bylo nutné evakuovat devět osob, v Luhu u Svatavy 10 osob. Podle předpovědí a odhadu vývoje bude vody přibývat celou noc.

Meteorologové uvedli, že , aktuálně hrozí vzestupy hladin řek, voda v některých řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Možnost průtoků vody přes komunikace, riziko aquaplaningu. Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu (na www.chmi.cz nebo v médiích). Uposlechnout pokynů povodňových orgánů, policie a Hasičského záchranného sboru. Připravit se na možnost vzniku povodně. Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.