Výstava v chebské knihovně představí osudy Dominika Kreuzingera a Karla Douchy

V prostorách Městské knihovny v Chebu (Obrněné brigády 572/18) se od 15. prosince od 18 hodin uskuteční výstava k příležitosti dvou výročí významných regionálních osobností. Jsou jimi Dominik Kreuzinger, mecenáš chebské knihovny, od jehož úmrtí uběhlo 120 let, a současně její první poválečný ředitel Karel Doucha, jenž se před 110 lety narodil.

Foto: Archiv chebské knihovny

“Výstava přibližuje osudy dvou mužů, kteří se významnou měrou podíleli na rozkvětu nejen chebského knihovnictví, byť oba žili v odlišných dobách a společenských poměrech,” říká autor výstavy zaměstnanec Městské knihovny v Chebu Martin Žižka. “Dominik Kreuzinger se otevření knihovny, jež vznikla díky jeho iniciativě založit nadaci k jejímu vybudování, a zároveň jeho vysokému finančnímu příspěvku nedožil a nemohl být tak svědkem jejího rozvoje. Naopak Karel Doucha byl přímým aktérem poválečného obrození knihovnictví na Chebsku, kdy se chebská knihovna stala inspirací mnohým knihovnám v Československu. Přesto mají osudy těchto mužů společného více, než se může zdát”, doplnil Martin Žižka.

Vernisáž výstavy proběhne 15. prosince 2023 v 18 hodin v oddělení pro děti Městské knihovny v Chebu (Obrněné brigády 572/18). Návštěvníci knihovny budou moci výstavu shlédnout do 12. dubna 2024.

Knihovna Cheb