Řidiče, který zběsile ujížděl policistům, zastavil až policejní výstřel

Pětatřicetiletého řidiče, který zběsile ujížděl policistům a ohrožoval ostatní účastníky provozu, zastavil až policejní výstřel. Chodovští policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na dva roky.

Foto z videa Policie ČR

Ve čtvrtek 7. prosince letošního roku v dopoledních hodinách řídil pětatřicetiletý muž z Karlovarska osobní automobil značky Hyundai. Kolem 10:30 hodin projížděl ulicemi Chodova na Sokolovsku, kdy vozidlo spatřila policejní hlídka z místního obvodního oddělení, která se rozhodla předepsaným způsobem automobil zastavit a provést silniční kontrolu.

„Když si pětatřicetiletý muž všiml za ním jedoucího služebního vozidla v barevném provedení Policie České republiky, tak v ulicích města začal zrychlovat,“ informoval policejní mluvčí Jakub Kopřiva. „Následně se policisté rozhodli automobil zastavit pomocí výstražného zvukového a světelného znamením s nápisem STOP POLICIE. Na to ovšem řidič nereagoval a pokračoval ve své bezohledné a nebezpečné jízdě směrem na obec Vintířov. Policisté řidiče opakovaně zvukovým zařízením vyzývali k zastavení vozidla, ale ten na výzvy nereagoval a pokračoval směrem na obec Vřesová. Během toho opakovaně přejel do protisměru, několikrát vjel na chodník, nerespektoval dopravní značení, do kterého i narazil, stejně jako do oplocení pozemku. Před Vřesovou měl muž s vozidlem zastavit, vystoupit a začít utíkat směrem do lesního porostu. Za pětatřicetiletým mužem se vydali policisté, kteří ho opakovaně vyzývali, aby zastavil, jinak bude použito donucovacích prostředků. Během pronásledování nakonec jeden z policistů využil svého oprávnění a po několika neuposlechnutých výzvách provedl ze své služební zbraně varovný výstřel směrem kolmo vzhůru do bezpečného prostoru. Pronásledovaný muž ještě několik metrů utíkal, ovšem po chvíli zastavil a následně byl policistou pod hrozbou namířené služební zbraně vyzván, aby si lehl na zem, což uposlechl. Poté mu policisté na ruce přiložili služební pouta, zadrželi ho a převezli na obvodní oddělení v Chodově k dalším úkonům,“ uvedl.

Při pronásledování muže, který policistům ujížděl zběsilou jízdou, naštěstí nedošlo k žádnému zranění ani dopravní nehodě.

Foto z videa Policie ČR

„Lustrací policisté zjistili, že pětatřicetiletý muž, který již v minulosti policejním hlídkám opakovaně ujížděl, má vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel na 36 měsíců. Tento zákaz mu byl uložen v roce 2019, ovšem platný byl od dubna roku 2022, jelikož po udělení zákazu byl muž ve výkonu trestu odnětí svobody,“ sdělil mluvčí s tím, že po svém zadržení byl muž vyzván, aby se podrobil orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu a také testu na přítomnost omamných a psychotropních látek. Oběma testům se muž odmítl podrobit.