Vydejte se za králickými betlémy do chrámu sv. Olgy

Návštěvníci františkolázeňského chrámu sv. Olgy se mohou i letos těšit z vánočních betlémů, které tradičně v čase adventu a vánočních svátků zdobí nejstarší pravoslavný chrám v ČR. Prohlédnout si je možné celkem dvanáct lidových betlémů z počátku 20. století. Základem výstavy je jedenáct betlémů, které pocházejí ze slavných řezbářských dílen z podhůří Orlických hor, a dále chebský betlém, který je ve vlastnictví místní církevní obce. Většina betlémů pochází ze soukromé sbírky hazlovského restaurátora starožitného nábytku Helmuta Petera.

„Za hlavní přednost naší výstavy považujeme komentované skupinové i individuální prohlídky betlémů určené dětem i dospělým. Velikou radost máme z dětských skupin ze škol a školek, které na betlémy každoročně zavítají. Návštěvníci se během komentované prohlídky lidových betlémů seznámí s biblickým příběhem narození Ježíše Krista, se základním dělením betlémů, rozdělením scén a postaviček i s historií vývoje betlémů,“ říká duchovní správce chrámu sv. Olgy, otec Metoděj Kout.

Betlémy je možné si v chrámu prohlédnout každý den od 14:00 do 16:00, a to až do 17. ledna, kdy pravoslavným křesťanům končí vánoční období podle starého juliánského kalendáře. „Každý betlém je svým způsobem originál. Betlemář rozhoduje o tom, nakolik bude jeho betlém ortodoxní a věrný zažitému tradičnímu kánonu pravidel či biblické předloze. Skříňové betlémy navíc díky pevnému rozmístění figurek i scény umožňují betlemářovi v příběhu narození Ježíše rozvinout nebo akcentovat i třebas nějaké vlastní poselství či odkaz dalším generacím,“ dodává otec Metoděj.

Soukromá sbírka zapůjčených betlémů pana Petera pochází z oblasti Králíků a okolí v Orlických horách. Betlémy, které byly vyrobeny králickými řezbáři v letech 1900 až 1930, jsou známy pod označením králické figurky či králické betlémy. Ve své době byly nesmírně oblíbené, jejich tvůrci vyrobili miliony figurek a betlémy se vyvážely do celého světa. Vystavené historické betlémy jsou podle slov otce Metoděje především svědectvím a otiskem řezbářů, kteří do nich před více než 100 lety otiskli povzbudivé poselství něhy, radosti a naděje.

Vstupné na výstavu je dobrovolný příspěvek, který slouží na pokrytí nákladů spojených se zapůjčením betlémů a jejich zpřístupnění široké veřejnosti. Komentované prohlídky betlémů jsou vypsány v termínech 11.12., 18.12. a 25.12. vždy od 15:30. Vstupné na komentovanou prohlídku je 50 Kč, děti zdarma. Komentovanou prohlídku lze po telefonické domluvě objednat pro skupiny i jednotlivce na telefonním čísle 773 660 205 i v jiné termíny. Pro dětské skupiny základních a mateřských škol s doprovodem jsou komentované prohlídky bezplatné.