Karlovarský kraj se snaží zprostředkovat zajištění veterinární pohotovosti. Měla by fungovat o víkendech

Zástupci Karlovarského kraje, radní Vít Hromádko a člen výboru pro regionální rozvoj Albert Tošovský intenzivně jednají s místními zvěrolékaři, jak zajistit veterinární péči v kraji. Rýsuje se dohoda, že by služba mohla být poskytována o víkendech v domovských ambulancích jednotlivých veterinárních lékařů, kteří se do systému zapojí. Karlovarský kraj vznik veterinární pohotovosti podpoří organizačně, a sice vytvořením webové stránky, kde majitelé domácích mazlíčků najdou seznam zapojených ordinací včetně rozpisu služeb, adres a kontaktů. I přes snahu obou stran nepřetržitá veterinární péče v kraji zatím fungovat nebude.

Ilustrační foto Pixabay

„Absenci veterinární pohotovosti vnímám jako velký problém pro občany Karlovarského kraje. Řešením jsme strávili dlouhou dobu, během které jsme absolvovali několik kol jednání s veterináři. Diskutovali jsme několik variant, jak pomoci vzniku pohotovosti. Vše ale závisí na vzájemné dohodě mezi veterináři, již budou ochotní se do systému zapojit. Kraj v tomto vyjednávání slouží jako mediátor, který se snaží tuto skupinu motivovat, aby vše dopadlo k oboustranné spokojenosti. V případě, že se to povede, Karlovarský kraj tuto službu zastřeší tím, že vytvoří a bude provozovat webové stránky s veškerými nezbytnými informacemi o veterinární pohotovosti, “ uvedl krajský radní Vít Hromádko, který má na starosti oblast rozvoje venkova a zemědělství.

Zájemci najdou na webu kromě výčtu zapojených ordinací také souhrn jejich přístrojového vybavení, poskytovaných služeb a u každého veterináře bude také uvedena jeho specializace. Ordinační hodiny veterinární ambulance budou vymezeny o víkendech od 14 do 18 hodin a za ošetření bude nutné uhradit pohotovostní poplatek v zatím neupřesněné výši.

Vedení kraje současně jednalo se zástupci Asociace soukromých zemědělců a shodou okolností bylo diskutováno také téma nedostatku veterinářů zajišťující péči o hospodářská zvířata. Místním farmářům totiž chybějící specializovaná veterinární péče značně ztěžuje chov zvířat, proto byly navrženy další možnosti, jak situaci řešit. „Uvažujeme o zavedení stipendií pro studenty Fakulty veterinárního lékařství se závazkem následně působit v Karlovarském kraji, podobně jako je tomu u mediků, nebo poskytnout začínajícím mladým veterinářům finanční příspěvek na vybavení ordinací,“ uzavřel radní Hromádko.

KÚKK