Dobrovolníci opět uklidili s Ukliďme svět mnoho tun odpadu!

Během podzimního kola úklidů kampaně Ukliďme svět uklidilo přes 6 000 dobrovolníků více než 10 tun odpadu. Úklidy však pokračují dál a my vítáme každého dobrovolníka. Můžete se přidat k některému z úklidů na mapě, nebo si registrujte vlastní akci pomocí jednoduchého formuláře. Možná je i zpětná registrace. Fotografie z akcí nás potěší a mohou motivovat další dobrovolníky. Zároveň se můžete zapojit do soutěže Land Art 2023, která právě probíhá a soutěžící do ní tvoří rozmanitá díla z přírodních materiálů. Děkujeme. Hlavní jarní úklidový den nás příští rok čeká 23. března.

Foto: ČSOP

Kampaň Ukliďme svět probíhá už více než 30 let pod záštitou Českého svazu ochránců přírody. Jejím cílem je úklid odpadu z nelegálních skládek v přírodě, ale i z ulic a jiných veřejných prostor. Úklidy organizují dobrovolníci z celé České republiky, jednotlivci, organizace, školy i firmy. Akce jim přinášejí dobrý pocit i vztah k dané lokalitě a přírodě vůbec. Proto mají akce vzdělávací přínos a vedou účastníky k odpovědnosti za stav našeho životního prostředí.

Zapojují se rodiny, skupiny přátel nebo sousedů či kolegů. Proto mohou úklidy mít i komunitní charakter a pozitivní dopad na vzájemné vztahy. Dobrovolníci si mohou naplánovat a registrovat vlastní úklid, nebo se přidat k některému již registrovanému. Na webové stránce kampaně Ukliďme svět najdou řadu užitečných informací a tipů, další informace k tomu přidává i Ministerstvo životního prostředí, které kampaň Ukliďme svět dlouhodobě podporuje.

Foto: ČSOP

„Ministerstvo životního prostředí aktuálně připravuje legislativu k povinnému zálohování PETek a plechovek (https://www.mzp.cz/cz/zalohovani). Chceme, aby se házely do automatů, ne povalovaly v přírodě. Díky systému se nám podaří nasměrovat až 90 % těchto odpadů k smysluplné recyklaci. Zavedením zálohování ulevíme české přírodě, protože právě tyto obaly patří k těm nejčastěji odhazovaným,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a dodává: „Snažíme se také pomáhat smysluplným projektům s osvětovou aktivitou, jako je Ukliďme svět, který jsme pro letošní rok podpořili částkou 300 000 korun, jeho prostřednictvím se snažíme i skrz tu zkušenost s úklidem černých skládek dětem i dospělým víc přibližovat problematiku odpadů, jejichž vzniku se má především předcházet, a když to nejde jinak, pak je nebrat jako něco k likvidaci, ale jako cenný zdroj.“

Český svaz ochránců přírody poskytuje organizátorům úklidů materiální podporu a průběžnou metodickou pomoc. „Děkujeme všem dobrovolníkům. A pokud naplánujete svůj úklid nyní, neváhejte se přidat k oblíbené soutěži Land Art, která právě probíhá,“ doplňuje Markéta Klimo z týmu kampaně Ukliďme svět.

Soutěž Land Art 2023 probíhá do 26. listopadu 2023. Jde o tvoření v krajině z přírodních materiálů. Tato tvorba se dá výborně spojit s úklidem, který může zpestřit zejména dětem. Právě u nich je nejvíce oblíbená, ale zúčastnit se může každý. Fotografie můžete vkládat přes tento formulář. Těšíme se na Vaše díla.

Zdroj: ČSOP