V sobotu bylo zemětřesení zatím nejsilnější. Dosáhlo hodnoty 3,3

Také v sobotu lidé na Chebsku zaznamenali zemětřesení. Zatím nejsilnější otřes dosáhl před 13 hodinou odpoledne hodnoty magnituda 3,3. Lidé se na seismology obrací a posílají jim dotazníky o pozorování zemětřesení.

Foto z Geofyzikální expozice ve Skalné

„Je to pokračování seismického roje, ohnisko zemětřesení je neustále v tom samém místě, jako jsme již uváděli, tedy severně od Lubů u obce Černá, v hloubce zhruba 9,5 kilometru pod zemí,“ sdělila seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky v Praze. „Už dostáváme od obyvatel chebského regionu hlášení o pozorování zemětřesení. Většina lidí popisuje dunění, chvění a zhoupnutí,“ poznamenala seismoložka.

Podle vědců mohou otřesy i nadále pokračovat, jak silné budou, nelze v tuhle chvíli určit. Nicméně je třeba říct, že jde o slabé zemětřesení, které by nemělo způsobit škody. Seismologové prosí všechny, kteří záchvěv pocítí, aby na webu Geofyzikálního ústavu vyplnili makroseismický dotazník. Ten, kdo má aplikaci SeisLok, ať pozorování pošle přímo z aplikace.

J. Buriánek