Největší veletrhy pracovních příležitostí odstartovaly v Thermalu. Zamíří i do Chebu a Sokolova

Zajímavé profesní nabídky od skoro tří desítek zaměstnavatelů čekaly na návštěvníky prvního letošního Veletrhu pracovních příležitostí. Tyto akce tradičně pořádá Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) společně s Karlovarským krajem a Úřadem práce ČR. Pro zaměstnavatele jde o výbornou příležitost nejen nabídnout volné pozice, potkat se osobně s uchazeči, ale i prezentovat svou společnost. Organizátoři během prvního veletrhu zaznamenali vyšší účast zájemců o práci původem z Ukrajiny.

Ilustrační foto Pixabay

První veletrh se uskutečnil v karlovarském hotelu Thermal, další se bude konat 8. listopadu v chebském Kulturním centru Svoboda a série skončí 15. listopadu v sokolovském Městském domě kultury. Uchazeči o zaměstnání mohou dorazit vždy v době od 9 do 16 hodin.

„Účast zájemců o práci je takřka stejná jako v předchozích letech. Do karlovarského hotelu Thermal zavítalo téměř 700 osob, mezi kterými bylo i přes 50 lidí původem z Ukrajiny a dále studenti a žáci posledních ročníků středních a základních škol,“ uvádí Barbora Volfová, zástupkyně ředitelky KHK KK.

Pro zaměstnavatele jde o dobrou šanci, jak dát o sobě vědět. To potvrzuje i Lucie Šlaisová, náborářka SUAS Group: „Veletrhy pracovní příležitostí jsou velmi přínosnou formou, jak propagovat naši společnost v regionu a jak efektivně nabídnout pracovní místa široké škále uchazečů.“ Jak doplňuje, na středečním veletrhu se také společnosti podařilo navázat spolupráci se studenty Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské a domluvit se s nimi na případných odborných praxích či stážích.

Pozitivně hodnotí veletrh také Martin Kasal, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje: „Celý seriál veletrhů vnímáme jako ideální příležitost, jak prezentovat všechny činnosti a obory, který hasičský sbor nabízí, tedy nejen výjezdovou činnost, ale komplexní zajištění požární ochrany v kraji. Přímý kontakt se stovkami účastníků veletrhů je nejefektivnější forma, kterou toto můžeme sdělit,“ podotýká.

Tradičním účastníkem je také Witte Automotive. „Jsme velice rádi, že každoročně můžeme být součástí veletrhů a odprezentovat tak naši firmu v kraji,“ říká Aneta Krnáčová, HR Business Partner Witte Automotive. Jak doplňuje, zaznamenala vyšší účast ze strany ukrajinských občanů.

Regionální veletrhy pracovních příležitostí mají v Karlovarském kraji svou dlouholetou tradici. „Pomáhají propojit místní firmy s potenciálními zaměstnanci, kteří v dané lokalitě žijí. Umožňují navíc přímou interakci mezi zaměstnavateli a uchazeči o práci. To je jedinečná příležitost pro obě strany získat o sobě lepší představu a navázat osobní kontakt, což je jeden z předpokladů úspěšného náboru,“ říká Lenka Mansfeldová, ředitelka KHK KK. „Podle posledních údajů Českého statistického úřadu dosahovala nezaměstnanost v Karlovarském kraji 4,19 %, na jedno volné pracovní místo připadalo 1,35 uchazeče. Region tak vykazoval čtvrtý nejvyšší podíl nezaměstnaných v rámci celé ČR, a to po Ústeckém (5,57 %), Moravskoslezském ( (4,95 %) a Jihomoravském (4,21 %) kraji. V regionu byla i v posledním sledovaném období největší nezaměstnanost na Sokolovsku,“ podotýká.

Také letos jsou v rámci veletrhů připravené workshopy, přednášky a poradenství ohledně kariérního růstu a dovedností. Zájemci tak mohou zjistit, jak vylepšit životopis nebo se třeba připravit je na pohovor. Nachystaný je i doprovodný program pro školáky, který se odehrává především v režii složek integrovaného záchranného systému. Účastníci tak můžou zblízka poznat práci policie, hasičů, záchranářů, vězeňské služby, ale i dalších profesí.

Zdroj: HK