Počet datových schránek fyzických osob dosáhl 800 tisíc

Dne 26. září 2023 byla v Informačním systému datových schránek (ISDS) založena datová schránka fyzické osoby s pořadovým číslem 800 000. Tato událost potvrzuje neustále rostoucí význam a popularitu datových schránek mezi občany v České republice.

Foto: Česká pošta

Významným indikátorem rostoucí popularity datových schránek je také fakt, že za 9 měsíců roku 2023 prošlo ISDS již přes 100 milionů datových zpráv. To jasně svědčí o tom, že datové schránky se stávají nedílnou součástí komunikace mezi občany a veřejnou správou.

Informační systém datových schránek funguje v České republice od 1. července 2009 a od té doby přináší stále rostoucímu počtu uživatelů bezpečnou a pohodlnou komunikaci, ušetřené peníze a čas. Za dobu jeho fungování bylo zřízeno přes 4 mil. datových schránek jak pro právnické, tak pro fyzické osoby, z toho aktivních je 3,5 mil. Meziročně počet datových zpráv neustále roste, v letošním roce Česká pošta eviduje nárůst oproti loňskému o 10 %. Celkem již systémem prošlo téměř 1,2 miliardy zpráv.

Datové schránky fyzických osob mohou být zřízeny na žádost jak českým občanům, tak cizincům, poskytují bezpečný a efektivní způsob komunikace s veřejnou správou. Tato možnost zřídit datovou schránku online, osobně na Czech POINTu na pobočkách České pošty nebo písemně, dává občanům širokou škálu možností, jak snadno přistupovat ke svým důležitým dokumentům a komunikovat s úřady. Česká pošta se v rámci své transformace chce více zaměřit na to, aby se stala kontaktním místem mezi občanem a státem.