Inspektoři upozorňují  na chystaný zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informuje veřejnost i hospodářské subjekty, že od pondělí 23. října 2023 vstupuje v účinnost novela zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, která zakazuje prodej zahřívaných tabákových výrobků s charakteristickou příchutí nebo s obsahem aromat. Ke zveřejnění novely ve sbírce zákonů došlo 16. 6. 2023.

Ilustrační foto Pixabay

V souladu s § 12 odst. 4 bude nově zakázáno uvádět na trh zahřívané tabákové výrobky s charakteristickou příchutí a dle § 12 odst. 6 nebudou moci zahřívané tabákové výrobky obsahovat aromata v jakékoliv z jejich složek. Dále bude platit, že zahřívané tabákové výrobky bez příchutě, které jsou určeny ke kouření, musí být označeny jako tabákové výrobky ke kouření podle § 12d zákona č. 110/1997 Sb., tedy informačním sdělením a kombinovaným zdravotním varováním.

Změna zákona č. 110/1997 Sb. reaguje na evropskou směrnici Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/2100, ze dne 29. června 2022, která ruší některé výjimky týkající se zahřívaných tabákových výrobků. Podle zprávy Evropské komise došlo k zákazu s ohledem na vzrůst objemu prodeje zahřívaných tabákových výrobků.

Potravinářská inspekce upozorňuje hospodářské subjekty, že novela zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, zakazuje uvádět na trh zahřívané tabákové výrobky s charakteristickou příchutí a u zahřívaných tabákových výrobků bez příchutě nařizuje řádné označení informačním sdělením a kombinovaným zdravotním varováním, a to pod sankcí až 10 milionů korun.

O zákazu charakteristických příchutí u zahřívaných tabáků blíže informujeme ve sdělení na webových stránkách SZPI.

SPZI