Františkolázeňská výtopna se otevřela veřejnosti

Františkolázeňská výtopna v Horních Lomanech  se v pátek 13. října otevřela veřejnosti. Akce se uskutečnila v rámci Akčního plánu města Františkovy Lázně pro udržitelnou energii a klima. Přichystány byly prohlídky zmodernizované Městské výtopny Františkovy Lázně a prezentace komunální techniky.

„Teplárna jako taková funguje již od roku 1965, kdy vznikla na základě potřeby vytápění bytových domů i lázeňských provozů, do té doby byl jejich provoz řešen individuálně samostatnými kotelnami. Nejen pro zkvalitnění životního prostředí tehdy vznikla na okraji města centrální výtopna,“ uvedl provozní ředitel Ing. Vladimír Kolář. „První modernizace provozu se uskutečnila v roce 1975 zřízením prvního záložního plynového kotle na svítiplyn kterou vyžádalo rozšíření napojení nejen lázeňských provozů a nově budovaného sídliště. Poté v roce 1998 vznikla samostatná s.r.o. Výtopna Františkovy Lázně, která funguje dodneška s krátkou prodlevou pronájmu, kdy ji  město pronajalo firmě KG Energo s.r.o.. V té době byly na zajištění tepla a teplé vody provozovány uhelné kotle. V roce 2020 se začalo uvažovat o změně provozu na plynový. Novodobá rekonstrukce proběhla v roce 2022. Až do prosince tohoto roku bylo zařízení ve zkušebním provozu, kolaudace proběhla v letošním roce v červnu. Provoz teplárny je v současnosti moderní s novým zařízením včetně nových kotlů,“ doplnil.

Mimořádné akce, kdy se výtopna  otevřela veřejnosti, se zúčastnili kromě představitelů okolních měst a obcí také žáci františkolázeňské Základní školy i veřejnost. „Nejčastěji se návštěvníci ptali na samotné fungování povozu a s tím spojenou cenu za teplo a teplou vodu, ale také na další budoucnost zajištění kvality i výhledu cen, který za dodávky zaplatí,“ upřesnil Vladimír Kolář.

1975 zřízením prvního záložního plynového kotle na svítiplyn kterou vyžádalo rozšíření napojení nejen lázeňských provozů a nově budovaného sídliště. Poté v roce 1998 vznikla samostatná s.r.o. Výtopna Františkovy Lázně, která funguje dodneška s krátkou prodlevou pronájmu, kdy ji  město pronajalo firmě KG Energo s.r.o.