Blíží se Den národnostních menšin, přijďte poznat svoje sousedy a ochutnat jejich speciality

Barevný, voňavý a plný pozitivní energie – tak přesně těmito slovy by se dal popsat Den národnostních menšin, který každoročně pořádá Výbor pro národnostní menšiny Zastupitelstva Karlovarského kraje. Letos se akce uskuteční v sobotu 16. září na Starém náměstí v Sokolově v rámci Hornického dne. Těšit se můžete na bohatý program plný hudby a tance a společně s námi nahlédnete i pod pokličku tradiční kuchyně našich sousedů.               

„Ve Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva Karlovarského kraje se snažíme bořit předsudky a bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území našeho regionu. Jednou z akcí, jež k tomu má jednoznačně přispět, je i pravidelně pořádaný Den národnostních menšin. Ten se každoročně těší velkému zájmu návštěvníků a já věřím, že letos tomu nebude jinak. Tak si přijďte společně s námi užít den plný nevšedních zážitků, v rámci něhož se blíže seznámíte se zvyklostmi a kulturou našich sousedů a ochutnáte i něco dobrého z jejich kuchyně. Už nyní se těším na setkání s vámi,“ uvedla předsedkyně výboru a uvolněná zastupitelka pro oblast lázeňství, cestovního ruchu a kreativních průmyslů Markéta Monsportová. 

Program v pořadí již 15. ročníku Dne národnostních menšin začne v 11:30 hodin ihned po slavnostním průvodu. Možná, že sami budete překvapeni, kolik národnostních menšin žije u nás v kraji. Na akci vystoupí nejpočetněji zastoupená maďarská, rumunská, vietnamská, mongolská, ukrajinská, ruská, srbská, německá, slovenská anebo například romská menšina. Chuťové pohárky pak jistě potěší prezentace jejich gastronomie. Na výběr bude z celé řady pokrmů nejrůznějších barev a vůní.

Program:

11:30 – vystoupení Vietnamské děti /ihned po průvodu/ – vystoupení cca 20 min

12:00 – Ukrajinská menšina – 1.sk – Amazonky (20min)

12:25 – Norbi Kovács (Maďarská menšina)  (30-40 min)

13:10 – Rumunská (Banátské Karpaty) menšina (30-40min)

14:00 – Vietnamská menšina (45min)

14:45 – Mongolská menšina (30min)

15:20 –  Srbská menšina (20min)

15:45 – Ruská menšina (30-40min)

16:30 – Ukrajinská menšina(20min)

16:55 – Ďusi (maďarské housle) (15min)

17:15 – Německá menšina (45min)

18:00 – Slovenská menšina (20min)

18:20 – Romská menšina

Zdroj: KÚKK