Akce Ukliďme svět se blíží! Přidáte se?

Nový školní rok a konec léta je, tak jako v minulých letech, spojen s podzimním kolem dobrovolných úklidů kampaně Ukliďme svět. Podzimní kolo se váže ke Světovému úklidovému dni, který je stanoven na 16. září. Pojďte se zapojit a zbavit přírodu i naše životní prostředí věcí, které tam nepatří!  Zájemci se mohou přidat k některému z úklidů na mapě, nebo si zaregistrovat vlastní akci pomocí jednoduchého formuláře, kde je možná i zpětná registrace. Fotografie z akcí organizátory potěší a mohou motivovat další dobrovolníky. Zároveň se můžete zapojit do fotografické soutěže.

Ilustrační foto Pixabay

Kampaň Ukliďme svět probíhá už více než 30 let pod záštitou Českého svazu ochránců přírody. Cílem je s pomocí dobrovolníků uklidit odpad z nelegálních skládek v přírodě, ale i z ulic obcí a jiných veřejných prostor. Dobrovolníkům nejrůznějšího věku úklidy přinášejí dobrý pocit i vztah k dané lokalitě a přírodě vůbec. Proto mají akce vzdělávací přínos a vedou účastníky k odpovědnosti za stav našeho životního prostředí.

Úklidy organizují jednotlivci, organizace, školy i firmy. Zapojují se rodiny, skupiny přátel nebo sousedů či kolegů. Akce tak mohou mít i komunitní charakter a pozitivní dopad na vzájemné vztahy a lze je využít i jako teambuilding. Dobrovolníci si mohou naplánovat a registrovat vlastní úklid, nebo se přidat k některému již registrovanému. Řadu užitečných rad a tipů najdou dobrovolníci také na webové stránce kampaně Ukliďme svět.

Český svaz ochránců přírody poskytuje organizátorům úklidů materiální podporu a průběžnou metodickou pomoc. „A pokud jste uklízeli o prázdninách, ať už na výletech, dovolených nebo na dětských táborech, nezapomeňte své akce také registrovat. Rádi budeme i za zaslané fotografie,“ doplňuje Markéta Klimo z týmu kampaně Ukliďme svět.

K podzimním úklidům probíhají i oblíbené fotografické soutěže. Letos jsou dvě témata: 1. Před a po úklidu-zachyťte místo, kde uklízíte, v původním stavu a po úklidu, 2. Největší odpadková kuriozita-zdokumentujte neobvyklý nález, zvláštní odpadkové zátiší nebo jak se příroda s odpadky vyrovnává, fantazii se meze nekladou. Fotografie můžete vkládat přes tento formulář, uzávěrka je 31. října. Těšíme se na Vaše díla.

Zdroj: ČSOP