Zebra se za tebe nerozhlédne! Projekt cílí hlavně na bezpečnost dětí

Máme tady začátek školního roku – děti opět chodí do školy, a tak mohou na přechodech před svými školami zejména po celý první školní týden potkávat policisty, kteří zde v rámci projektu „Zebra se za tebe nerozhlédne!“ dohlíží na jejich bezpečnost. Cílem projektu je preventivně působit na chodce a další účastníky silničního provozu a zejména pak : osvojovat dodržování pravidel bezpečného přecházení vozovky a odbourávat mýty o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce, a to především proto, že zebra se za vás opravdu nerozhlédne.

Foto: Policie ČR

V rámci tohoto preventivního projektu probíhají na silnicích, a především na silnicích a přechodech u školských zařízení, preventivní akce, na kterých se podílejí nejen dopravní policisté, ale také policisté z obvodních oddělení a policejní preventisté. Ti všichni ve vzájemné spolupráci dohlíží v inkriminovaných hodinách u školských zařízení na bezpečnost v silničním provozu – především na bezpečné přecházení dětí přes přechody a další místa, kde se děti při cestě do školy pohybují. Dětem policisté v prvních školních dnech rozdávají například reflexní pásky a samolepky či školní diáře se zebrou.

Foto: Policie ČR

V rámci preventivního projektu budou v následujících dnech ve školách probíhat i semináře zaměřené na dopravní výchovu, kterých se zúčastní také dopravní policisté. S dětmi se budou probírat nejen základní dopravní značky, ale také jak se v silničním provozu bezpečně pohybovat, jak se poutat ve vozidle, na co si dát při cestě do školy pozor, jak si obstarat v případě potřeby pomoc atd.

Foto: Policie ČR

Školská zařízení, která se přihlásila do tohoto projektu, obdrží naší cestou pracovní sešity „Zebra se za tebe nerozhlédne!“, kde je hned několik kapitol jako například: Bezpečná cesta do školy a přecházení vozovky, cestování osobním automobilem, cestování hromadnou dopravou, bezpečná jízda na kole a další. Děti s pracovním sešitem následně pracují spolu s pedagogy, ale také policejními preventisty po celý školní rok.

Foto: Policie ČR

Preventivní akce u školských zařízení budou nadále ve zvýšeném množství pokračovat. I přesto však žádáme veřejnost, aby dbala zvýšené opatrnosti, neboť se po několikaměsíční pauze opět budou v provozu pohybovat i děti.

Přejeme všem dětem úspěšný vstup do nového školního roku a budeme se těšit na setkání při preventivních akcích.

por. Mgr. Lucie Machalová