Guláš v konzervě obsahoval méně masa ve srovnání s informacemi na obalu

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v rámci kontrol parametrů potravin v tržní síti zakázali čtyři šarže Maďarského guláše. Konzervy obsahovaly nižší podíl masa ve srovnání s informacemi na obalu.

Foto: SZPI

Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s., aby bez prodlení stáhla ze své tržní sítě čtyři nevyhovující šarže potraviny Maďarský guláš Pikok, na obalu uveden výrobce: Whalley s.r.o., Mikulášovická 552, 407 78 Velký Šenov.

„Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl, že výrobek obsahuje 31,25 % hovězího masa a 31,25 % vepřového masa, celkově tedy 62,5 %,“ informoval tiskový mluvčí SZPI Marek Bartík. „Laboratorní rozbor však u čtyř šarží potvrdil nižší celkový obsah masa, v jednom případě dokonce o více než 20 procentních bodů. Spotřebitelům tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny,“ upřesnil.

Foto: SZPI

Jednalo se o výrobky s těmito daty minimální trvanlivosti: DMT: 30.03 2026 (obsah masa: 41,6 %); DMT: 14.12 2025 (obsah masa: 45,6 %); DMT: 24.03 2025 (obsah masa: 54,5 %); DMT: 16.03 2026 (obsah masa: 47,2 %).

SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.