Šachové léto na Seebergu skončilo

Šachové léto na Seebergu skončilo. Hrad v uplynulém týdnu obsadili šachisté, kteří si místo vybrali k týdennímu turnaji již devátého ročníku šachového memoriálu Ing. Jiřího Tišera. Pořadatel nabídl možnost zahrát si šachy i návštěvníkům hradu. Přichystány byly velké zahradní šachy na nádvoří, ten, kdo vyhledával klid, mohl si zahrát partii v kreslírně.

„Častý déšť během srpnového týdne přinesl šachistům klid na hru a ideální podmínky,“ uvedl spoluorganizátor šachového turnaje Radek Zálešák. „Vše proběhlo výborně také zásluhou zaměstnanců hradu. Turnaje se účastnilo 30 soutěžících. Navštívilo nás ale mnoho příznivců šachu z okolí i z Německa. Čtyři naši neúnavní účastníci po odehrání sobotního ranního kola pokračují odpoledne dalším týdenním turnajem v Rakovníku. Pro zájem turistů jsme nechali na terase nádvoří zahradní šachy ještě po zbytek léta,“ sdělil.

Turnaj jednotlivců se odehrál švýcarským systémem na 7 kol, 90 min./partii + 30 s/tah (pro každého hráče). Losování turnaje proběhlo počítačem, losovacím programem Swiss Manager.

Šachy jsou jednou z nejpopulárnějších her světa a hrají je miliony lidí bez ohledu na věk. Není tak výjimkou, že se u šachovnice setkávají hráči, které od sebe dělí desítky let, stejně tak bylo i na hradě Seeberg. „Vítězem turnaje se stal individuální člen ÚŠS Karel Dusbaba (5.5b) druhý byl Ondřej Sýkora (5.5b) z ŠK ZIKUDA Turnov, z.s. a třetí Štefan Koper (5b) z ŠK Mahrla Praha z.s. Nejlepším juniorem byl vyhlášen jinak osmý Jan Dvořák (4.5b) z Karlovarský šachklub Tietz a nejlepší žena na patnáctém místě jedenáctiletá Ema Trčálková (3.5b) z Tělovýchovná jednota Sokol Ústí z.s. Rodina Trčálkových přijela na náš turnaj na doporučení jejich trenéra až ze Zlínského kraje. Nejlepší hráč z chebského Valdštejna Ondřej Bršťák (4.5b) obsadil šesté místo. Náš malý sedmiletý talent Daniel Vo prohrál jen dvě partie a se čtyřmi remízami vybojoval 17. místo,“ doplnil Radek Zálešák.