Ašský plavecký bazén potřebuje nutně rekonstrukci

Bazén v Havlíčkově ulici navštěvují každoročně tisíce lidí. Provozovateli, kterým jsou Ašské lesy s.r.o., které spravují i další městská sportoviště, přibývají každým rokem pomyslné „vrásky“ na čele.

Foto: M. Všetečka – Plavecký bazén by se mohl znovu stát moderním sportovištěm a chloubou regionu

Málokteré město velikosti Aše se může pochlubit plaveckým bazénem. Za poslední rok se zde vystřídalo 50 000 návštěvníků. Zájem tedy je. Měl by být tudíž i zájem sportoviště zachovat a rozvíjet. Historie tohoto ašského plaveckého „svatostánku“ sahá do 70. let minulého století. Provoz byl slavnostně zahájen v listopadu roku 1978.

Foto: M. Všetečka – Štěpán Sauer ukazuje místa, kudy proniká vody z bazénu do sklepení

Problémem ale je, že provoz i budova potřebují po 45 letech razantní investici a s tím spojenou finanční injekci. Správce plaveckého bazénu Štěpán Sauer k tématu podotýká: „Musíme si uvědomit, že téměř všechny technologie jsou původní. Konstrukce, interiéry, vybavení jsou opravdu z doby zahájení provozu. Úprav se dočkaly pouze některé části šaten, sprch, sociálního zařízení.“ Díky obětavým lidem, kteří zde pracují, se daří provoz zachovat. Otázkou zůstává – jak dlouho?

Foto: M. Všetečka – Interiér vestibulu je původní

Jednatel Ašských lesů s.r.o. Jiří Červenka říká: „Máme připravený projekt na kompletní rekonstrukci. Ten řeší opravu zásadních věcí, jako jsou nosné konstrukce, hlavní bazénová vana, izolace, propojení s malými venkovními bazénky. Ale pamatuje i na nabídku nových služeb. Měly by zde být sauny, nová parní lázeň, občerstvení atd. Zlepšit by se podle vedení Ašských lesů měla i možnost parkování, či bezbariérový přístup.“ Správci bazénu mají velké starosti s udržením některých technologií v chodu. V havarijním stavu jsou původní rozvody elektřiny. Netěsnící bazénovou vanou proniká voda a sedimenty narušují konstrukce, povrchy.

Foto: M. Všetečka – Ašský plavecký bazén působí chátrajícím dojmem

„Jsem přesvědčen o tom, že Ašsko si zaslouží prostory plaveckého bazénu odpovídající 21. století. A ne abychom neustále čekali nějaký malér. Povrchy a některé prvky už neodpovídají ani požadavkům hygieny,“ doplňuje informace pan Sauer. Velkým problémem je, že vzduchotechnika která je důležitá pro cirkulaci vzduchu ve vlhkém prostředí, je pouze nad hlavním prostorem bazénu. „Od slibů o celkové rekonstrukci bude nutné přejít k činům. A s provozem ašského bazénu je to doslova „za několik vteřin dvanáct“,“ okomentoval současnou situaci jednatel Jiří Červenka.  

M. Všetečka