Rorýsi: Kalamita vypadlých mláďat skončila. Péče o malého rorýse stojí průměrně 1900 korun

Pomalu ale jistě končí v záchranných stanicích rorýsí sezóna. Odborníci poskytli pomoc téměř sedmi stovkám mláďat rorýsů (v loni to bylo 436 mláďat). 200 rorýsů bohužel uhynulo. Většina ale přežila a už byla vrácena do přírody. Jen asi 50 rorýsů na svůj návrat čeká. Budou vypuštěni v nejbližších dnech, protože je čeká dlouhá cesta do Afriky. Péče o rorýsí mládě stojí v průměru 1900 Kč. Pomoc veřejnosti je nutná!

Ilustrační foto Pixabay

Rorýsi nejčastěji potřebují pomoc odborníků ze záchranných stanic právě v letních měsících. Hnízdí totiž v dutinách ve zdech a pod střechami domů. Ty se v létě tak rozpalují, že se stávají neobyvatelnými. Mláďata, aby se zachránila, z nich vyskakují. Ze země pak, i když jsou nezraněná, nedokážou vzlétnout. Na rozdíl od ostatních druhů ptáků, rorýsí mláďata potřebují pomoc vždy, když se ocitnou na zemi. V tomto roce byly v důsledku extrémních teplot jejich počty nebývale vysoké!

Foto: ČSOP

Rorýsi jsou jedni z nejnáročnějších ptáků na odchov a péče o ně je velmi pracná a nákladná. Jakožto hmyzožravci vyžadují pestrou a specifickou stravu a ke správnému vývoji mláďat je zapotřebí speciálních inkubátorů. Odchov jednoho rorýse zkrátka není zdaleka levná záležitost (cca 1900 korun). Prázdninová kampaň Národní sítě záchranných stanic „Rorýsi volají o pomoc“ na podporu péče o rorýse v záchranných stanicích zatím přinesla 70 000 Kč. Za to se podařilo zaplatit péči o 37 mláďat. Kampaň však ještě nekončí, stále uvítáme jak dárcovské DMS ve výši 190 Kč, které zaplatí jeden den péče o jedno mládě, tak i dary ve výši 1900 Kč na účet sbírky Zvíře v nouzi, které zaplatí péči o jednoho rorýse po celou dobu pobytu v záchranné stanici. Tuto péči lze i symbolicky darovat prostřednictvím darovacího certifikátu:

Pomozme rorýsům!

Můžete tak učinit na účet č. 33553322/0800 nebo na https://daruj.zvirevnouzi.cz/pokladna/?postid=63.

Pokud si chcete být jisti, že Váš příspěvek jde přímo na rorýse, napište do zprávy pro příjemce či do poznámky k platbě slovo „RORÝS„.

Zasláním darovací SMS zprávy DMS ZVIREVNOUZI 190 na číslo 87 777 můžete podpořit částkou 190 Kč jeden den péče o malého rorýse. Více info k DMS je zde: https://www.zvirevnouzi.cz/darovaci-sms-zpravy/.

Pokud byste chtěli zachránit jeden celý rorýsí život a takto si rorýse adoptovat, přispějte částkou 1900 Kč (cena kompletního pobytu rorýse ve stanici) buď přímo na náš účet nebo prostřednictvím darovacího certifikátu. Darovací certifikát naleznete zde: https://certifikaty.zvirevnouzi.cz/produkt/adopce-roryse/.

Zdroj: ČSOP