Akce Vítr: Celníci zajistili na tržnici u Chebu zboží za bezmála 27 milionů

Karlovarští celníci zajistili v rámci kontrolní akce „VÍTR“ na tržnici u Chebu zboží za téměř 27 milionů korun. Poslední červencový víkend proběhla kontrolní akce na některých příhraničních tržnicích, (Hatě, Hřensko a Svatý Kříž), při které odhalili příslušníci Celní správy ČR bezmála 14 tisíc kusů zboží, jež vykazovalo znaky porušování práv duševního vlastnictví. Hodnota v případě originálních výrobků by dosahovala téměř 75 milionů korun.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

Do této akce se kromě příslušníků CS z ostatních regionů zapojili také karlovarští celníci. Tentokrát zaměřili svou pozornost na areál tržiště Svatý Kříž v katastru obce Cheb.

„Celníci zadrželi v prostorách před stánky i v nich, ale také v odhaleném skrytém skladu napěchovaném zbožím, více než 5 tisíc kusů napodobenin výrobků světoznámých značek, především textilu, obuvi a galanterního zboží, jehož hodnota by v případě prodeje originálů činila bezmála 27 milionů korun,“ informovala tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj Lenka Havelková s tím, že odhalený sklad navíc ukrýval více než 21 000 ks neznačených cigaret, jejichž prodejem by vznikl únik na spotřební dani ve výši téměř 120 tisíc korun.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

„Přestože stánkařům hrozí zajištění zboží, opakovaně ho nabízejí. Zajištěné výrobky skončily ve skladu celního úřadu. V případě, že by se majitelé ochranných známek rozhodli využít tzv. zjednodušený postup, budou případy předány právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj a zboží bude zlikvidováno. Stejně tak budou zlikvidovány zajištěné tabákové výrobky, prodejci bude doměřena spotřební daň a dále bude případ řešen ve správním řízení,“ doplnila mluvčí.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj