Hrad Seeberg obsadili šachisté

Hrad Seeberg obsadili šachisté, kteří si hrad vybrali k týdennímu turnaji již devátého ročníku šachistického memoriálu Ing. Jiřího Tišera. Pořadatel nabídl možnost zahrát si šachy i návštěvníkům hradu. Zájemci mají po dobu trvání akce, která se bude konat až do soboty 5. srpna (vždy od 16 hodin), na výběr, mohou si zahrát si partii s velkými zahradními šachy nebo si hru vychutnat u stolečku v sále kreslírny.

Šachy jsou jednou z nejpopulárnějších her světa a hrají je miliony lidí bez ohledu na věk. Není tak výjimkou, že se u šachovnice setkávají hráči, které od sebe dělí desítky let.

„Před nedávnem se na nás obrátili šachisté s tím, jestli bychom měli vhodný prostor, ve kterém by našli zázemí pro odehrání týdenního šachistického turnaje,“ sdělila františkolázeňská starostka Mgr. Lenka Průšová s tím, že šachy se nazývají hrou králů, přišlo nám proto stylové, nabídnout jim prostory hradu Seeberg.

Turnaj jednotlivců se odehraje švýcarským systémem na 7 kol, 90 min./partii + 30 s/tah (pro každého hráče). Losování turnaje počítačem, losovací program Swiss Manager. Výsledky turnaje budou zaslány k zápočtu LOK a FRL. Čekací doba je stanovena pořadatelem na 30 minut.

„Hrad Seeberg jsme si pro memoriál vybrali proto, že pro šachisty je prostředí atraktivní,“ uvedl spoluorganizátor šachového turnaje Radek Zálešák. „Týdenní turnaj je pro mnohé dovolená, při které relaxují a mají příležitost prohlédnout si celý region, sdělil s tím, že nejmladšímu účastníkovi Danieli Vo je 7 let a je ze ŠK Valdštejn Cheb. „Nejstarší účastnicí, která bude každý den dojíždět z Karlových Varů, je Helena Růžičková z TJ Tašovice, které je 89 let. Doufám, že je losovací systém svede na jednu šachovnici a uvidíme souboj generací,“ doplnil spoluorganizátor.Do turnaje je přihlášeno 30 hráčů z celé České republiky.

O pořadí rozhodne součet bodů dosažených jednotlivým hráčem. V případě rovnosti bodů rozhodne pomocné hodnocení v pořadí: Střední Buchholz, Buchholz, Sonnenborg-berger, vzájemná partie.