Letní bláznění je tady! Festival pouličního divadla a nového cirkusu bude zaměřen hlavně na humor

Letní bláznění je tady! Letos bude tradiční akce, která se uskuteční na chebské Krajince, zaměřena hlavně na humor. Humor je návrat ke clownům, clowni jsou návrat k čistému humoru. Návštěvníci se mohou těšit od čtvrtka 20. do soboty 22. července na clownerií v jejích rozmanitých formách od pouličních hádek a bitek v manéži až po létání ve vzduchu pod kopulí šapita s básní na rtech.

Foto: https://tutocirk.cz/predstaveni/hvezdar

Program:

Čtvrtek 20. července

20:00 V předvečer hlavního programu roztančíme společně šapitó.

RED HOT CHILI PEPPERS revival Praha – Legendární kapela ožije v podání skvělých muzikantů v cirkusovém šapitó.

SIDEMEN (ft. Ema) Mladá kapela z Karlových Varů v čele se zpěvačkou Emou. Uslyšíte hudbu od nestárnoucích klasik až po moderní rádiovky. Žánrově od blues, jazz, přes rock’n’roll až do současného popu.

Vstupné 150 Kč dospělí, 100 Kč děti, studenti a senioři

pátek 21. července

15:30 CESTA DO PRAVĚKU

Představení dětí z příměstského tábora pořádaného Muzeem Cheb a KC Svoboda.

16:00 LES CLOWN – SacraCircus

Bláznivé představení, kde v jedné manéži můžete vidět slavné clownské pasáže  největších světových cirkusů 19. a 20. století od Medrana přes Olympic, až po Knie. Společně vytáhněme na světlo ten skvělý, málem zapomenutý, clownský repertoár, který tvořili  clowni jako Fratellini, Cairoli, Bario, Dario, Averino, Antonio, Footit, Chocolate, Beby, Rhum. Pipo, Zavatta, Bebé, Antonett a mnoho dalších.

17:00 – 18:30

Aréna pro bláznění – bláznit se bude všude, kde bude chuť dobrá nálada, humor a radost. Žonglování, balancování, základy pozemní i závěsné akrobacie a mnoho dalšího.

18:30 HVĚZDÁŘ – TUTOCirk

Poetické novocirkusové představení pro nejmenší vás zavede na magickou vesmírnou cestu po hvězdách. Ale pozor na neuvážená přání. Strážce hvězdného nebe Hvězdář totiž nestrpí, aby bylo takové přání vysloveno bez následků.

A co se stane, když ve vzteku vyletí z úst malé Nadii? Hvězdář pošle Nadie z noční oblohy Hvězdu, která každé takové přání vyplní.

Nadiu čeká bláznivá cesta po planetách a galaxiích. Zažije nebezpečí, překoná nástrahy a objeví i sílu přátelství. A jen dobré srdce jí nakonec pomůže dostat se zpět domů.

Divadelní představení propojuje novocirkusové disciplíny jako je vzdušná akrobacie, jízda na jednokolce nebo hooping s mluveným slovem i poezií.

20:00 HOTEL LAPUTA – Airgym Art Company

V mládí jsem měl tři velké sny: Vydělat spoustu peněz, oženit se s krásnou dívkou a navštívit Hotel Laputa. Ty první dva se mi nesplnily…

Stoupáte-li vzhůru za svou touhou, musíte otevřít všechny dveře a nahlédnout do všech oken. A kde je víc oken a dveří než v Hotelu Laputa?

Akrobaté z AirGym Art Company v režii Ondřeje Holby předvedou špičkovou závěsnou akrobacii, jakou už znáte, i takovou jakou jste dosud neviděli. Jedinečný večer mezi nebem a zemí. Fantaskní svět umělců, kteří se nebojí létat.

21:30 RECOMBINATION – Blackout Paradox

Ohnivá groteska Recombination pojednává o snaze geniálního profesora XY ovládnout přírodní zákony a stvořit lepší a dokonalejší bytosti, než je lidstvo samo. Jeho experiment se mu však vymkne z rukou a stane se zkázou pro něj i jeho “děti”. Očekávejte humornou performance s množstvím ohnivých a pyrotechnických efektů, nadmíru zapáleného vědce a doutnající mechanické bytosti.

(Genetická) Rekombinace je označení pro různé změny v DNA spočívající v jejím rozštípnutí a připojení k jinému řetězci, čímž vznikají nové vlastnosti organismů.

Vstupné od 20.00 hodin: 150 Kč dospělí, 100 Kč děti, studenti a senioři

Sobota 22. července

14:00  Cirkusárium – Divadlo Toy Machine

Na vědomost se dává, že do vašeho města přijíždí nejmenší zvířecí cirkusové varieté na světě. Tento cirkus je ojedinělý tím, že v něm žádných lidí nevystupuje anóbrž program čistě ze zvířecích kousků jest sestaven. Nenechte si náš cirkus ujít neb se již nemusí opakovat, každé představení je originál. Zveme malé a velké, tlusté i tenké!

Loutkové představení Cirkusárium je vytvořené na počest kočovných loutkářů jenž se se svými pimprlaty do dalekých dálek vydávali. Tvořili si trikové loutky, které dokázaly svými pohyby a kejkly udivovat nejedno zahraniční publikum. Podobné trikové principy budete moci vidět v našem cirkusovém představení. Dále je Cirlusárium věnováno všem ohroženým živočišným druhům a rádi bychom apelovali na výjimečnost a nenahraditelnost každého živočicha na této planetě.

14:00 – 19:00 Kočovná herna

Přívěs plný her, nostalgie, zábavy, vtipu a smíchu pro malé i velké, kteří u nás omládnou rychlostí blesku.

Přijďte si zatočit klikou a nachytat pár vajíček, sestřelit pár piv a zabojovat o srdce hospodské nebo do toho pořádně prásknout kladivem a zjistit jestli „seš borec“ nebo to je jen velký špatný. Pojďte se s náma potácat dom, zatímco se s vámi motá celý svět nebo dětem oslaďte život a nandejte jim, co se do nich vejde. Vylovte perly ze dna moře, pokuste se protáhnout kolem obří krakatice nebo zkuste úspěšně proplout velrybí zátokou a dovézt náklad bezpečně do přístavu. S námořníkem Pájou můžete uzavřít „férovej byznys“ nebo si jen orazit paži nebo prsa a získat tak parádní tetovačku, kterou Vám budou všichni závidět :-)))

15:00 – 16:30

Aréna pro bláznění – bláznit se bude všude, kde bude chuť dobrá nálada, humor a radost. Žonglování, balancování, základy pozemní i závěsné akrobacie a mnoho dalšího.

16:30  ABSURDITKY – Kozel ve Fraku

Rychlá, svižná, komická, stručná, absurdní a trochu bláznivá dramata z každodenního života, ze snů, ale také z fantazie. Perfektní pantomima  v provedení nadšených herců profesionálního divadelního souboru Kozel ve fraku.

17:30 BANANA – TUTOCirk

Andy Warhol přetvořil reklamu v umění. A z umění pak zpět vybudoval prodejní artikl. Warholův proslulý charakteristický styl, definovaný jeho fascinací konzumní kulturou, předvádí všední předměty, jako je například banán na slavném přebalu desky “Velvet Underground & Nico” z roku 1967, aby symbolizoval vzestup masové výroby a distribuce.

I my si proto bereme obyčejný banán, jak ve své fyzické podobě, tak jako absurdní symbol přehlcenosti reklamou ve veřejném prostoru i prostředek pro komunikaci s divákem.

Díky možnostem novocirkusových výrazových prostředků jako balanc, pozemní či vzdušná akrobacie, stavíme v inscenaci život ve městě do jeho hraničních mezí. Zkoumáme klasické technické disciplíny v kontextu města a jeho možností, za pomoci fyzického divadla se přibližujeme k divákovi.

Banana se ptá, co to znamená být obyvatelem města, zkoumá lidskou zkušenost bytí ve veřejném prostoru a směje se samo sobě.

18:30 TŘEBA TO VYJDE – Koťátko zkázy

Vyslance Koťátka zkázy čeká nejtěžší úkol ze všech. Tentokrát není potřeba zachránit Zemi, ale Koťátko samotné. Dokáží v šibeničním termínu najít vhodnou metodu, jak vytáhnout šéfa z těch nejtemnějších myšlenek? Bude to fungovat, když je šéf přes 4 miliardy let stará vesmírná bytost? A stihne se to do oslavy narozenin? To se dozvíte v divadelně-cirkusové komedii o motivaci překonávající všechny limity. Dojde na růžový i černý humor, akrobacii, hru s maskou, dřevorubectví a mnoho dalšího!

20:00 FLY – Varieté

Proč bychom měli létat, když můžeme „bláznit“? Odlehčený večer plný pokusů překonat gravitaci, která nás tíží. Nic není tak těžké jako nenaplněné sny…

Jedinečný projekt vznikající pro náš festival. Jedná se o premiéru a derniéru současně. Těšit se můžete na výstupy předních akrobatů, žonglérů, mimů, klaunů a mnoho dalšího.

Vstupné od 20.00 hodin: 150 Kč dospělí, 100 Kč děti, studenti a senioři

Změna programu vyhrazena