Víte, kde rostou? Podívejte se na vylepšenou mapu růstu hub

Se začátkem nové houbařské sezóny spouští Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) inovovanou mapu pravděpodobnosti růstu hub. Původní model vznikl ve spolupráci Oddělení biometeorologických aplikací v Praze a Oddělení meteorologie a klimatologie v Plzni. Nově je předpovědní model vylepšován ve spolupráci s odborníky z České mykologické společnosti.

Aktualizace mapy probíhá denně na stránkách (https://info.chmi.cz/bio/). Mapa vyjadřuje vhodnost vláhových a teplotních podmínek pro růst hub. Houby potřebují k růstu dostatečnou půdní vlhkost a vhodné teplotní podmínky. Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech v kombinaci s průměrnými teplotami v posledních sedmi dnech.

Autor: ČHMÚ

Výsledek modelu je dále korigován sezónním koeficientem, který vyjadřuje rozdíly v početnosti mykorhizních hub během kalendářního roku. „Aktuální vlhké a teplé počasí začíná vytvářet vhodné podmínky pro růst hub. Vzestup růstu hub ale teprve očekáváme. Na mnoha místech je zatím stále nedostatek vláhy,“ uvádí Martin Možný z Oddělení biometeorologických aplikací.

„Mapa odráží růst masitých, zejména mykorhizních, druhů hub, které ovšem praktické houbaře zajímají nejvíce. Věřím, že společně s kolegy z Českého hydrometeorologického ústavu se nám podaří nejen zlepšit povědomí o houbách, ale i edukovat širší veřejnost o nutnosti ochrany hub. Více o houbách se můžete dozvědět na stránkách České mykologické společnosti,“ doplňuje Markéta Vlčková z České mykologické společnosti.

Zdroj: ČHMÚ