Inspektoři zakázali nebezpečný světelný řetěz. Hrozí riziko úrazu elektrickým proudem až smrti

Inspektoři České obchodní inspekce zjistili, že na tuzemském trhu je elektrické zařízení, které může znamenat pro spotřebitele riziko. Jedná se o světelný řetěz, který se nabízí pod názvem LED MIX color bulbs.

Foto: ČOI

„Jedná se o světelný řetěz (vánoční osvětlení) určený pouze pro vnitřní použití s nevyměnitelnými LED světelnými zdroji vybavený elektronickou jednotkou pro světelné efekty v papírovém kartonovém obalu,“ informoval tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Na výrobku je uvedeno: CE, 250V, anglický návod na obsluhu přepínače elektronické jednotky (8 funkcí). Na obalu je uvedeno: LED, ITEM: 1101060 240L, EAN 8000011010762, CE, MUX color bulbs/green wire, 25000 hour average bulb life, návod k použití je v 5 cizích jazycích, kapacita 55W, frekvencia 60Hz, FATO IN CINA, 220V, 110V, iTEM NO: 1101076.

Foto: ČOI

„Česká obchodní inspekce zjistila u výrobku vážné riziko úrazu elektrickým proudem až smrti uživatele tím, že se uživatel dotkne přístupných živých částí výrobku v důsledku vytržení napájecího přívodu z elektronické jednotky nebo odstranění krytu elektronické jednotky. Napájecí přívod není k elektronické jednotce bezpečně ukotven a dostatečně zajištěn proti vytržení (připojeno pouze tavnou hmotou a pájením). Při manipulaci s přívodem může dojít k vytržení přívodu z jednotky a tím dojde ke zpřístupnění živých částí výrobku,“ sdělil mluvčí s tím, že dále mechanická pevnost elektronické jednotky není dostatečná, z ovladače lze rukou bez vynaložení síly nebo použití nástroje snadno odstranit kryt a tím dojde rovněž ke zpřístupnění živých částí výrobku.

Foto: ČOI

Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření (§ 50 odst. 3 zákona č. 90/2016 Sb.) kterým je zákaz dodávání na trh uvedeného výrobku, který je nebezpečný nebo již byl uveden na trh. Výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstva průmyslu a obchodu a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate.

Informace o výrobku

Název výrobku: LED MIX color bulbs

Typ / číslo modelu: LED Světelný řetěz/neuvedeno

EAN: 8000011010762

Identifikační údaje výrobce: neuvedeny

Identifikační údaje dovozce: neuvedeny

Distributor: Tuan Đat Bui, Mlýnská 548, 36452 Žlutice

Země původu: Čína