Do asijské tržnice Lipový Dvůr v Aši propašovali miliony tabákových náplní v kočárcích

Plzeňští celníci našli v polovině května v areálu tržnice Lipový Dvůr v Aši přes 300 tisíc cigaret a přes 300 tisíc kusů krabiček tabákových náplní. Ze spáchání příslušného zločinu je podezřelá jedna osoba vietnamské a dále jedna osoba polské národnosti. Ty celníci zadrželi přímo při vykládce zboží na tržnici. Pašované zboží bylo ukryto v peleších pro psy a dětských kočárcích, které tak tvořily krycí náklad pro případnou kontrolu v průběhu přepravy.

Foto: Celní správa

„Při závěrečné realizaci trestního spisu „TYTON“ provedené v polovině minulého měsíce našli plzeňští celníci sekce Pátrání Generálního ředitelství cel v areálu tržnice Lipový Dvůr v Aši 345 576 cigaret a 330 kusů krabiček tabákových náplní pro zařízení na zahřívaný tabák,“ informovala tisková mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. „Tabákové výrobky s polskou nálepkou byly schované v dodávkách. Daňový únik byl předběžně vyčíslen na více než milion a půl korun,“ doplnila. Veškeré tabákové výrobky dovezené nezákonným způsobem byly zajištěny.

Foto: Celní správa

„Ze spáchání příslušného zločinu je podezřelá jedna osoba vietnamské a dále jedna osoba polské národnosti. Ty celníci zadrželi přímo při vykládce zboží na tržnici. Pašované zboží bylo ukryto v peleších pro psy a dětských kočárcích, které tak tvořily krycí náklad pro případnou kontrolu v průběhu přepravy. Podle zajištěných důkazů mohly být stejným pašerákem takto dovezeny jen za letošní rok další dva miliony nelegálních tabákových výrobků,“ upřesnila mluvčí.

V případu jsou nadále prováděny úkony trestního řízení. Osoby jsou podezřelé ze spáchání zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, za což jim hrozí odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Foto: Celní správa