Muzeum Chebska v Marktredwitz představuje unikátní chebskou intarzii

Chebská reliéfní intarzie je všeobecně známý pojem. Málo kdo však ví, že tato produkce chebských uměleckých truhlářů 17. a 18. století představuje světový unikát. Aktuální výstava v Muzeu Chebska v Marktredwitz s názvem „Umělecká všehochuť – Reliéfní intarzie z Chebu“ prezentuje tento umělecký nábytek na pozadí jeho vzniku a historického významu.

Kabinetní skříně, šperkovnice, rozkládací herní skříňky a obrazové desky s plasticky zpracovanými intarziemi překvapí nejen pestrými barokními motivy, ale především nevídanou precizností a důmyslností svého zpracování. Tyto práce inspirované pravděpodobně uměleckou kamenořezbou, kterou na svém dvoře podporoval císař Rudolf II., se pro svou jedinečnost v 17. století staly žádanými exponáty uměleckých kabinetů panovníků a vysoké aristokracie. Odsud se pak dostaly do sbírek předních uměleckoprůmyslových muzeí po celé Evropě.

Novodobým sběratelem chebské reliéfní intarzie byl také Eric Pasold, potomek významných textilních průmyslníků z Plesné. Jeho sbírka dlouhodobě zapůjčená Sudetoněmeckému muzeu v Mnichově dala roku 2022 základ výstavě prezentované nyní v Muzeu Chebska v Marktredwitz. Stejně jako expozice muzea je i výstava včetně rozsáhlého katalogu k dispozici v češtině. Výstavu, která potrvá do 29. 10. 2023 lze navštívit každý den kromě pondělí v čase od 14 do 17 hodin.

Š. K. Odstrčil