Dnes si připomínáme Mezinárodní den pohřešovaných dětí Pomněnkový den

Každý rok 25. května si připomínáme Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Přesně v tento den, v roce 1979 zmizel v New Yorku při cestě do školy šestiletý chlapec Evan. Přestože se rozběhlo rozsáhlé pátrání, nebyl nikdy nalezen. Jeho případ vedl ke snaze nalézat a následně využívat nové přístupy v případech pátrání po pohřešovaných dětech.  O několik let později v roce 1983 tehdejší prezident označil tento den za Den pohřešovaných dětí a v roce 1986 se začal připomínat jako mezinárodní. V České republice se od roku 2004 označuje jako tzv. Pomněnkový den.

Ilustrační foto Pixabay

Policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje navštívili v tento den místní obchodní centrum v Karlových Varech se svým preventivním stánkem, kde tuto problematiku přiblížili návštěvníkům. Těm také připomněli, že právě oni jsou důležitou součástí při pátrání a aby si všímali osamocených dětí. Cílem této kampaně je více informovat veřejnost a současně ji zapojit do pátrání po pohřešovaných dětech. Tento den se každý rok dostává do podvědomí více lidem. Pohřešování dítěte je vždy velmi vážnou událostí, při které se aktivuje maximální počet sil a prostředků nejen Policie České republiky, ale i dalších složek Integrovaného záchranného systému a v poslední době i přibývajících dobrovolnických organizací.

Foto: Policie ČR

Symbolem tohoto dne je modrá kytička pomněnky, kterou policisté společně s informačním letáčkem, drahocennými radami a dalšími propagačními předměty rozdávali. Návštěvníci mohli od policistů obdržet i obrázkovou knihu s názvem „Zajíčkovo nebezpečné dobrodružství“. Tato kniha vyšla ve spolupráci s nadací AMBER Alert Europe, Evropské centrum pro pohřešované děti. Tato nadace usiluje o zlepšení ochrany pohřešovaných dětí. Usiluje o prevenci pohřešování dětí tím, že posiluje jejich postavení a zvyšuje povědomí o problematice pohřešovaných dětí a jejích hlavních příčinách, Tento příběh si klade za cíl naučit děti, jak se mají správně chovat, aby se neztratily. Každý rok se v Evropě pohřešuje cca 300 000 dětí. Pro snížení tohoto ohromujícího počtu je důležité naučit děti již v raném věku dovednostem a znalostem, které potřebují k tomu, aby zůstaly v bezpečí. V této knize se děti hravou a pozitivní formou seznámí s důležitými pravidly z oblasti pátrání po pohřešovaných dětech. Celá akce byla veřejností velmi pozitivně vnímána.

K rychlému šíření informací o pátrání po dětech v ohrožení přispívá i mobilní aplikace ECHO, jejíž vývoj a provoz podporuje Nadace Vodafone. Aktivní využívání aplikace výraznou měrou zvyšuje šanci na nalezení pohřešovaných dětí. Maximální rozšíření aplikace ECHO mezi uživatele chytrých telefonů může taktéž výrazně zkrátit dobu, po kterou se dítě hledá, protože široká veřejnost se přímo oznámením ve svém telefonu okamžitě dozvídá, které ztracené dítě se hledá. Čím více lidí se dozví o pátrání, a čím rychleji se pátrání zahájí, tím větší je šance, že pohřešované dítě bude nalezeno.

Rady co dělat, když někoho budete postrádat?

Než půjdete na policii, je nutné:

  • Vyhodnotit situaci – je rozdíl, zda se jedná o dospělou osobu, dítě, nemocnou osobu, duševně dezorientovanou osobu nebo ohroženou na životě apod.
  • Nebát se pátrání, které bude vyhlášeno v médiích, mnohdy právě díky veřejnosti se pohřešovaná osoba nalezne.

U dětí a mladistvých je nutné na prvním místě:

  • Obvolat své příbuzné, známé a kamarády.
  • Důkladně prohledat byt, dům, zahradu, sklepy, půdy a okolí Vašeho bydliště.
  • Zkontrolovat, zda doma nezmizely doklady, peníze, oblečení, mobilní telefon, věci osobní potřeby, které by pohřešovaný mohl mít u sebe.

Pokud jdete na Policii ČR nahlásit pohřešovaného, nezapomeňte:

  • Aktuální fotografii,
  • doklady,
  • připravit si podrobný popis osoby,
  • vzpomenout si na oblečení, ve kterém by pohřešovaný mohl být,
  • uvést jeho zdravotní a psychický stav.

kpt. Bc. Zuzana Churaňová