Slavní návštěvníci ožijí na dosud nepublikovaných fotografiích

Už jen poslední úpravy a výstava Osudy, Lidé, Události může začít. Nová expozice nechá návštěvníky nahlédnout do soukromí slavných návštěvníků Františkových Lázní prostřednictvím dosud nepublikovaných fotografií. Slavnostní vernisáž se uskuteční v předvečer zahájení lázeňské sezóny 19. května od 16. hodin. Součástí akce bude  křest a slavnostní představení knihy Slavná lázeňská města Evropy od historika a památkáře Lubomíra Zemana.

Edvard Beneš – Archiv Městského muzea Františkovy Lázně

Unikátní a dosud nezveřejněné fotografie z Františkových Lázní 20. a 30. let 20. století zachycují významné osobnosti  jako například umělce, herce, politiky, sportovce i vědce meziválečného období. Každý ze snímků zachycuje osudy zajímavých návštěvníků města.

 „Podařilo  se nám kupříkladu přesně datovat  jednu fotku Edvarda Beneše, který ve Františkových Lázní navštívil manželku Hanu, zahrál si tenis a odskočil si do Aše na místo, kudy prchal v roce 1915 z Rakousko-Uherska za TGM do Švýcarska,“ doplnil ředitel s tím, že k výstavě je přichystán i katalog,  protože každá výstava jednou skončí a nám bylo líto tyto unikáty i texty k nim jen tak založit do depozitáře. Tak se těšíme a doufáme, že se vám bude výstava líbit.

Vzhledem k tomu, že se slavnostní zahájení výstavy uskuteční v předvečer zahájení lázeňské sezóny, přítomné jistě potěší také archivní fotografie z roku 1935, kdy  proběhlo tradiční žehnání pramenů, ale také, jak bylo tehdy zvykem, velmistr Vlasák požehnal i automobilům místního motoristického klubu.