V muzeu představí výtvarníka Wintera Nepraktu také jako úspěšného antropologa

Ve františkolázeňském muzeu představují výtvarníka a karikaturistu Wintera Nepraktu také jako antropologa. Slavnostní vernisáž se uskutečnila ve středu 10. května za účasti Daniely Winterové a Vítězslava Kuželky. O kulturní předěl se postarala básnířka Alenka Vávrová.

„Součástí výstavy s názvem Neprakta v muzeu jsou kromě průřezu výtvarníkovy tvorby i antropologické exponáty z Nepraktovy sbírky, a to lidské unikátní lebky,“ uvedl ředitel Městského muzea Františkovy Lázně Aleš Česal. Návštěvníci se mohou seznámit s jeho méně známou, ale záslužnou činností, kterou je antropologie. Mohou tak zhlédnout exponáty z jeho vlastní antropologické sbírky, kterou v současnosti spravuje jeho žena Daniela Winterová.

„K nejvzácnějším exponátům výstavy patří dvě pravěké lebky z Jižní Ameriky, které byly uměle deformovány. Raritou je i arabský amulet vyřezaný ve tvaru obličeje z lidské kosti. Jiné lebky zase nesou stopy po zhojených či nezhojených zraněních. Celkem jich je na výstavě 23 a tvoří tak zajímavý protipól k mnohdy veselým až rozpustilým kresbám Jiřího Wintera Neprakty,“ upřesnil Aleš Česal.

Výstava potrvá až do podzimu