Výstava v plesenském muzeu mapuje soužití Čechů a Němců

Součástí každoroční akce s názvem Mariánskolázeňské rozhovory letos byla také jedna novinka – účastníci se letos vydali na návštěvu nového německo-českého muzea v Plesné na Chebsku. Přichystána byla vernisáž výstavy s názvem So geht Verständigung – dorozumění, která mapuje dnešní sebeporozumění sudetských Němců jako spojovacího článku nejen mezi Čechy a Němci, ale mezi národy střední Evropy. Úvodního slova se ujala generální tajemnice Sudetoněmecké rady Christa Naaß, která přítomné také provedla celou expozicí.

Více fotografií z muzea v Plesné zde

„Výstava  popisuje soužití Čechů a Němců ve středu Evropy po celá staletí,“ pokračovala Christa Naaß s tím, že je zde kladen důraz na význam historických milníků jako je například vznik Československé republiky, Mnichovskou dohodu, připojení k nacistickému Německu a konec války s následným vyhnáním německého obyvatelstva. Výstava je důkazem další z mnoha aktivit společného uctívání památky a usmíření v dříve páchaném bezpráví na obou stranách hranice.

Více fotografií z muzea v Plesné zde

„Výstava Sudetoněmecké rady zapadá do tématu nové expozice v Plesné, která mapuje jednak historii samotné Plesné od svého založení, ale také společné soužití Čechů a Němců na celém Chebsku,“ sdělil starosta Plesné Petr Schaller.

„Zprostředkovatelem mezi radou a městem byl pan Pablo Schindelmann. Výstava byla dopravena do Plesné 13.dubna, slavnostně zahájena 5.května  a bude zde k vidění až do září. V tomto roce plánujeme ještě několik přednášek pro školy i širokou veřejnost k tématům spojených s touto historií, které budeme připravovat společně s naším partnerským městem Erbendorfem, kde bylo také vytvořeno muzeum „Útěk, Vyhnání, Příjezd“,“ doplnil. Ve venkovních prostorách proběhnou v letních měsících tradiční kulturní akce města.

Více fotografií z muzea v Plesné zde

Plesenské muzeum, které bylo návštěvníkům zpřístupněno v polovině dubna,  vzniklo z budov bývalé textilní továrny Tosta.  V několika stálých expozicích zhlédnou návštěvníci například osudy českých a německých obyvatel regionu od počátku minulého století a až do současnosti. Jedna z nich je věnována synovi posledního německého starosty Plesné Adolfu Penzelovi. Na jeho osud je patrné, jak tehdy vypadalo v příhraničí soužití lidí dvou národností.  Muzeum je možné navštívit od pátku do neděle.

Více fotografií z muzea v Plesné zde

Tématem třídenních Mariánskolázeňských rozhovorů, jehož součástí byla výstava i v Plesné, byli Češi, sudetští Němci a evropská etnika a menšiny v médiích. Semináře se v letošním roce zúčastnilo také několik českých i německých novinářů, kteří pohovořili o tom, jak moc je tohle téma pro média zajímavé a přínosné. Jako každý rok, tak i letos akci pořádala za Sudetoněmeckou radu Christa Naaß spolu s bavorským předsedou sudetských Němců Steffenem Hörtlerem.

Foto: Mariánskolázeňské rozhovory

Na závěr akce vystoupil mluvčí  Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt, který přítomné seznámil  se svými postřehy, náměty a řešeními na zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi i tolik potřebnou výměnu informací i spolupráci mezi evropskými novináři.