Velké čištění Ohře. Za necelé tři hodiny byl velký kontejner plný po okraj

Začalo to dnem, kdy probíhalo tradiční čištění řeky Ohře. Přes ranní nepříjemný déšť se dva členové  OS Rokršti  z.s. Cheb vypravili uklidit levý břeh řeky ve směru  od viaduktu až do Tršnice. Bylo to již čtvrtým rokem, ale tentokrát  bez dětí.  Moc se na to těšily, ale déšť rozhodl. V krátkém úseku  podél řeky měli  během chvilky plné 2 pytle. Vysypali je do připraveného kontejneru a po cestě zpět pro další pytle objevili pod viaduktem další neuvěřitelné množství odpadu.

Foto: členové sdružení Rokršti a MP Cheb – archiv OS Rokršti  z.s.

 Jaroslav Ševčík ze sdružení je člověk velice aktivní, a tak hned následující den žhavil telefony. Volal  na  Město Cheb -odbor životního prostředí, Chetes, Správu  železnic, Městskou  policii Cheb. Ano, tento s odpuštěním binec  udělaly  osoby bez domova, které se pod jedním z oblouků viaduktu v  lokalitě nedaleko zdejší zahrádkářské kolonie zdržují. Ví se o nich, už se to i řešilo, ale zkrátka, nejsou lidi, kdo by to pravidelně kontroloval a hlavně uklízel.  A tak nakonec vznikla dohoda. Chetes  přistaví velkoobjemový kontejner a dodá pytle a ochranné pomůcky a  členové sdružení  Rokršti zorganizují  ze svých řad dobrovolnou  brigádu.  Zapojí se Městská policie a ruku k dílu připojí i zmínění bezdomovci.

Foto: členové sdružení Rokršti a MP Cheb – archiv OS Rokršti  z.s.

Na svátek čarodějnic, přesněji 30. dubna od rána přálo i sluníčko. Sešlo se tu celkem 12 dobrovolníků-  členové sdružení Rokršti  v  čele s předsedou, kdy   kromě  táborových vedoucích přišli i  zástupci z řad rodičů. Dostavili se rovněž dva příslušníci, přesněji příslušnice a příslušník  Městské policie, a skutečně se do práce zapojily  i dvě osoby, které se v tomto prostoru zdržují.

Foto: členové sdružení Rokršti a MP Cheb – archiv OS Rokršti  z.s.

Za necelé tři hodiny byl ohromný kontejner plný po okraj. Co všechno se tam objevilo  raději popisovat nebudeme, nicméně zmínit by se mělo i pár injekčních stříkaček. Naštěstí k žádnému zranění nedošlo, všichni se chovali hodně obezřetně. Městská policie garantovala, že bude na dodržování pořádku v této lokalitě dohlížet.

Děkujeme všem složkám a firmám, že se podařilo splnit náš úkol, aby bylo podél řeky čisto a občané,  kteří  prochází touto krásnou cestou,se mohli  jen kochat pěknou krajinou. Právem se  tedy můžeme těšit na příští rok, kdy se bude břeh řeky čistit mnohem veseleji. Opravdu bude?

Jaroslava Rymešová

Foto: členové sdružení Rokršti a MP Cheb – archiv OS Rokršti  z.s.