Přijďte si připomenout 78. výročí osvobození ženského pracovního tábora

Přijďte si připomenout 78. výročí osvobození ženského pracovního (koncentračního) tábora ve Svatavě u Sokolova. Osudy stovek žen, které táborem prošly, budou představeny na přednášce a komentované procházce s historikem Vladimírem Bružeňákem i v rámci promítání kinopříběhu Paměti národa. To vše v neděli 7. května od 14 hodin v zasedací místnosti městského úřadu ve Svatavě.

Foto: Archiv  Paměť národa Karlovarský kraj

 Na území současného Karlovarského kraje bylo za druhé světové války umístěno několik pracovních poboček koncentračního tábora Flossenbürg. Kromě tábora ve Svatavě to byly například tábory v Kraslicích, Nové Roli nebo v Ostrově. Tábor ve Svatavě byl z nich největším. V několika barácích žilo najednou kolem 700 žen, na konci války se pak tento počet dramaticky zvýšil. Vězeňkyně vyráběly v nedaleké továrně cívky, spínače, měřící přístroje a další součástky pro nacistickou leteckou výrobu. Další stovky žen, především Židovek, pak Svatavou prošly koncem války v rámci takzvaných pochodů smrti. Více jak 150 z nich zde zemřelo vyčerpáním nebo z důvodu nemoci, další stovky zemřely či byly zavražděny v následujících dnech a týdnech poté, co Svatavu tzv. evakuačními transporty opustily.

“Maminka cestou strašně zeslábla. Zavřela oči a tichým hlasem mi zašeptala: “Evičko, já již dál nemohu.” Políbila mě a z jejich očí mi bylo vše jasné.“ Takto vzpomíná pamětnice Eva Erbenová, přeživší holocaustu na to, jak viděla ve Svatavě umírat svoji matku. Je jednou z mála dosud žijících pamětnic, která prošla tamním pracovním táborem a její vzpomínky jsme zaznamenali. Sestříhané je promítneme v premiéře jako kinopříběh Paměti národa.

Akce u příležitosti výročí osvobození pracovního tábora Svatava se koná za podpory a spolupráce městysu Svatava, který poskytl své prostory a zázemí městského úřadu a udržuje zde místní pietní místo. „Za války se děly hrůzné věci, které si v normálním životě ani neumíme představit, proto můžeme mít někdy falešný pocit, že to až tak hrozné nemohlo být a že by se něco takového v dnešním civilizovaném a kultivovaném světě nemohlo stát. To se ale ukazuje jako velmi naivní, obzvlášť v kontextu událostí, které probíhají v Evropě blízko nás. Proto bychom si měli s pokorou a vděčností připomínat každý den, kdy žijeme normální životy, a důstojně uctívat památku těch, kteří válku zažili,” dodává starostka Svatavy, Eva Třísková.

Program akce:

14.00 – Přednáška s PhDr. Vladimírem Bružeňákem, který se tématem zabývá a je autorem a spoluautorem několik publikací o regionální historii, představíme osud tábora i žen, které v něm byly vězněny (zasedací místnost OÚ Svatava)

15.00 – Komentovaná procházka s PhDr. Vladimírem Bružeňákem kolem továrny, kam chodily vězenkyně pracovat až k apelplatzu, kde stojí pomník a pamětní deska. Na místě věnujeme tichou vzpomínku všem ženám, které svatavským táborem prošly a zažily kruté podmínky a zacházení. Modlitbu pronese duchovní židovské obce Karlovy Vary Chaim Kočí.

17.30 Promítání kinopříběhu a vzpomínek paní Evy Erbenové, pamětnice holocaustu, která prošla táborem ve Svatavě (zasedací místnost OÚ Svatava)

Zdroj: Paměť národa Karlovarský kraj