Nové muzeum v bavorském Erbendorfu zve návštěvníky z Čech

Krásné počasí zve k výletu. Vhodným cílem je dnes město Erbendorf v bavorském okrese Tirschenreuth, které ve středu 19. dubna 2023 slavnostně zahájilo provoz nového vlastivědného muzea s názvem „Útěk – Vyhnání – Na místě“. Muzeum, jehož posláním je dokumentace vzpomínek na nucenou migraci a úspěšnou integraci obětí historických zvratů 20. století, vzniklo spolu s Expozicí v Plesné v rámci společného přeshraničního projektu podpořeného Evropskou unií. Muzeum v Erbendorfu lze o víkendech navštívit zdarma.

Více fotografií z muzea zde

Realizace společného projektu měst Erbendorf a Plesná s názvem „Česko-bavorské válečné a poválečné expozice“ a „Společná geologická minulost“ trvala 5 let. Výstupem projektu je stejnojmenná expozice v Plesné, která byla slavnostně 1. prosince 2022, a nově otevřené muzeum v Erbendorfu.

Více fotografií z muzea zde

Muzeum se zaměřuje na soužití lidí rozdílného náboženského vyznání, světonázoru a původu od počátku 20. století až po integraci uprchlíků a vysídlenců v závěru 2. světové války. Zajímavé exponáty, historické dokumenty a výpovědi pamětníků nabízejí působivý pohled nejen do historie, ale též na současná témata, k nimž patří též následky války v Ukrajině. Srdečně zváni jsou návštěvníci z Čech, kterým jsou k dispozici průvodce expozicí v českém jazyce. Muzeum je o víkendu otevřeno vždy odpoledne od 13 do 16 hodin.

Š. K. Odstrčil