Začala kynologická sezóna na Chebsku

Jaro je z hlediska myslivosti dobou hájení zvěře a příprav na příští loveckou sezónu. Pro lovecké kynology nejen na Chebsku však sezóna právě začíná. Po Jarním svodu mladých psů a Zkouškách nováčků, které proběhly ve Františkových Lázních v neděli 23. dubna 2023, Okresní myslivecký spolek Cheb již připravuje další kynologické akce.

Foto: Okresní myslivecký spolek Cheb

Jarní svod loveckých psů je pro mnohé mladé psy první příležitostí dostat se do velkého kolektivu. Vůdci si tak mohou prověřit reakce svého psa na cizí prostředí, přítomnost cizích psů a většího množství lidí. Tuto příležitost využili vůdci celkem 23 psů, kteří se sešli 23. 4. 2023 ve spolkovém domě Mysliveckého spolku Františkovy Lázně v Žírovicích. Zastoupena byla různá plemena ohařů, honičů, teriérů a samozřejmě jezevčíci. Jezevčíci a teriéři v neděli odpoledne pak také nastoupili ke zkouškám nováčků, které slouží k ověření způsobilosti psů pro práci v liščí noře.

Jak sdělila předsedkyně kynologické komise OMS Cheb Monika Hudacká, „zkrátka nepřijdou ani ostatní plemena.“ O víkendu 20. a 21. května 2023 se v honitbě MS Františkovy Lázně budou konat zkoušky vloh a takzvané podzimní zkoušky, které jsou určeny pro všechna lovecká plemena. „Zváni jsou nejen vůdci se svými psy, ale též všichni, kteří mají zájem o loveckou kynologii,“ dodává Hudacká. Aktuální informace zájemci naleznou na webu OMS Cheb.

Š. K. Odstrčil