Webová kamera nahlédne do soukromí sokolů stěhovavých

Nejen zaměstnanci míří v tomto období do areálu Elektrárny v Tisové na Sokolovsku. Každoročně v březnu se dva komíny elektrárny stávají útočištěm sokolů stěhovavých, kteří zde hnízdí a vyvádějí mladé. Od července letošního roku bude jejich životní koloběh sledován prostřednictvím webkamery umístěné na jednom z komínů. Dalším z oblíbených míst, kde sokoli stěhovaví pobývají, je areál ve Vřesové.

Foto: SUAS

Na počátku roku 2014 nainstalovali pracovníci Elektrárny Tisová na komíny budky, které po pár týdnech obydlel jeden pár sokolů. „Každoročně vyvádějí dvě až čtyři mláďata v jednoduché budce z pozinkovaného plechu umístěné na koruně zděného komína. Od roku 2014 vyvedl tento pár cca 24 mláďat. V přírodě se dožívají 15 let. Žijí tu společně s námi a zdá se, že si vzájemně nepřekážíme,“ popisuje technický ředitel elektrárny Marcel Friml.

Sokoli začínají hnízdit v březnu a po 30 dnech se jim líhnou mláďata, o které se rodiče přibližně 6 týdnů pečlivě starají. „Letos v květnu se je chystám kroužkovat, tím se zavedou do evidence kroužkovací stanice a v případě odchycení, nálezu zraněného, případně uhynulého jedince, nebo při odečtu na kameře či fotopasti je pak můžeme identifikovat a sledovat jejich přesuny a přežívání, “ vysvětluje ornitolog Václav Beran. S instalací další webkamery počítá Elektrárna Tisová v červenci 2024.

Elektrárna Tisová je nejzápadněji situovaným energetickým zdrojem ČR a nejstarší hnědouhelnou elektrárnou. Palivo, tedy hnědé uhlí, dodává dvěma technologickým celkům elektrárny společnost Sokolovská uhelná. Kromě výroby elektrické energie produkuje elektrárna i tepelnou energii pro centralizované zásobování regionu Sokolovska teplem.

Zdroj: SUAS