Krásná neznámá: V muzeu představí časosběrný dokument o Vladimíru Suchánkovi

V mariánskolázeňském muzeu představí časosběrný film o Vladimíru Suchánkovi. Časosběrný dokument Krásná neznámá, dostal název podle jedné z litografií Vladimíra Suchánka. Projekce snímku se uskuteční ve středu 12. dubna v 18 hodin.

Foto: Muzeum Mariánské Lázně

„I přes pokračující budování nového depozitáře, chystáme pro naše návštěvníky několik kulturních akcí. První z nich je promítání dokumentu o světoznámém výtvarníkovi Vladimíru Suchánkovi ve středu 12. dubna 2023,“ říká kurátorka muzea Marie Plešáková. „Snímek uvede osobně jeho autor a zároveň syn známého umělce, Martin Suchánek. Dokument vznikl k 90. výročí narození Vladimíra Suchánka a je intimní zpovědí tohoto neobyčejného člověka, svědectvím jeho osobní cesty lemované zvraty 20. století i celoživotní potřebou volit mezi jeho největšími láskami – výtvarnou a hudební. Je ale také velmi osobním a upřímným dialogem otce a syna, který společně se svým tatínkem jeho příběh velmi lidsky a bezprostředně vypráví,“ uvedla.

Během večera vystoupí také ředitel muzea Jaromír Bartoš, který návštěvníky seznámí se sbírkou exlibris Vladimíra Suchánka. Představí divákům ty nejzajímavější kousky ze sbírky, mezi které patří například exlibris vytvořené pro Václava Havla, Hanu Hegerovou nebo Jiřího Suchého.

Vladimír Suchánek se v Mariánských Lázních nenarodil, avšak navždy bude spjatý s jeho historií. Žil zde v letech 1954–1965, seznámil se zde se svou první ženou Vlastou a narodil se zde jejich syn Martin. Našel si tu také velkou řadu přátel a zapsal se do kulturní historie města. „Dnes s odstupem času mohu říci, že to bylo jedno z nehezčích období mého života,“ řekl kdysi o svém působení v Mariánských Lázních sám Vladimír Suchánek.