V divadle uvedou hru pod vedením ukrajinské studentky režie

Právě v těchto dnech se konají ve františkolázeňském divadle poslední zkoušky hry s názvem Hlas tiché propasti. Představení vniká pod vedením ukrajinské studentky režie Alisy Zichuk, která spolu s maminkou utekla před válkou z Mariupolu do Františkových Lázní, kde našla dočasný domov. Premiéra hry, která bude uvedena v ukrajinštině, se uskuteční v pondělí 27. března od 19 hodin.

„V říjnu naše divadlo oslovila Alisa Zichuk, studentka kyjevské univerzity obor divadelní režie s tím, že by potřebovala prostor pro představení ke své diplomové práci,“ uvedl ředitel františkolázeňského divadla Boženy Němcové Arnošt Němec. „Se zřetelem, že akce divadlo termínově nezatížila, domluvili jsme jednotlivé zkoušky. Vzhledem k tomu, že divadlu s tím vznikly další náklady, požádali jsme nadaci VIA o dotaci, která nám byla obratem schválena,“ sdělil.

Nastudování hry Hlas tiché propasti si řídili sami ukrajinští umělci. Režie se ujala studentka kyjevské univerzity Alisa Zichuk, která k tomu říká: „Vybrala jsem tu hru kvůli pocitu relevance. Hodně sleduji aktuální události v místě, kde jsem rostla. Mezi lidmi z dob hladomoru a lidmi žijícími nyní v první linii dle mého názoru existuje společný rys – je to beznaděj. Neschopnost zachránit svůj život a životy blízkých. Bez ohledu na to, jak moc… Spousta z nich zemřela. Jeden člověk systém nepřekoná, což dokazuje řada příkladů. Jen společně můžeme ovlivnit běh událostí a vydláždit cestu světem. Proto bych dnes chtěla nastolit to téma.“

V hlavní roli se představí ukrajinská herečka Anna Matiichenko, která aktuálně žije v Praze. O choreografii se postarala Natalia Fedina. Scénograf Anatoliy Pohorily vytvářel návrhy scénických a kostýmních výprav prostřednictvím video konferencí.

Po premiéře budou moci představení vidět nejen diváci v Karlovarském kraji, ale také v dalších krajích republiky.

„Tímto bych rád poděkoval všem partnerům, díky kterým se může představení uskutečnit. Jsou to hlavně pracovníci Městského kulturního střediska, osvětlovač, zvukař, aranžérka i místní truhlář pan Jan Zygán, který vyrobil kulisy. Také děkuji za podporu nadaci VIA, společnosti Seznam.cz a Nadaci Kooperativy,“ doplnil ředitel františkolázeňského divadla Boženy Němcové Arnošt Němec.