Před třemi lety došlo ke znovuzavedení hraničních kontrol. Na vině bylo onemocnění covid-19

Ohlédnutí: Před třemi lety došlo v souvislosti s onemocněním covid-19 ke znovuzavedení kontrol na hraničních přechodech. Jednalo se o hranice České republiky s Německem a Rakouskem, s účinností od soboty 14. března 2020 v 00:00 hodin.

Tehdejší rozhodnutí Vlády ČR bylo reakcí na bezprostřední hrozbu pro veřejný pořádek a vnitřní bezpečnost způsobenou rozšířením onemocnění COVID-19 rozhodla o dočasném znovuzavedení kontrol na vnitřních hranicích České republiky s Německem a Rakouskem.

V roce 2020 12.března vydalo ministerstvo vnitra opatření obecné povahy, kterým dočasně zavedlo v období od 14. března do 18. března ochranu vnitřních hranic na pozemní hranici s Německem a Rakouskem a vzdušné hranici. O uzavření českých hranic se Slovenskem rozhodlo Slovensko a o uzavření českých hranic s Polskem rozhodlo Polsko. Proto se v ČR zatím uzavření hranic se Slovenskem a Polskem nemuselo řešit.

Od 5. června  2020 byly kontroly na pozemních hranicích s Rakouskem a Německem zrušeny a opět bylo možné tyto hranice překračovat na kterémkoliv místě. Cestující však museli počítat s tím, že policie  prováděla namátkové kontroly v příhraničí s oběma státy v rámci výkonu svých pravomocí na území ČR.

Na vzdušné hranici opatření o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic bylo prodlouženo do 30. června 2020 s tím, že bylo možné pro lety v rámci Schengenu využít všechna letiště. Policie České republiky prováděla kontroly na vnitřních letech flexibilním způsobem přiměřeným aktuální hrozbě v závislosti na vývoji situace.