Polykač kokainu neunikl citlivému čichu speciálně vycvičeného psa

Celníci z Protidrogového oddělení v Plzni ve spolupráci s kolegy z celního úřadu zadrželi v loňském srpnu v Rozvadově nigerijského drogového kurýra, tzv. „polykače“, v jehož útrobách bylo 55 kontejnerů kokainu o váze 624,8 gramů. Případ se stal již v minulém roce, ale pracovníci celní správy informaci zveřejnili v těchto dnech. Okresní soud v Tachově uložil muži nepodmíněný trest v délce trvání šest let s následným vyhoštěním.

Foto: Celní správa

„Pětačtyřicetiletý cizinec cestoval linkovým autobusem na trase Brusel – Praha, přičemž cílovou destinací mělo být Rakousko,“ informovala Tisková mluvčí GŘC Hana Prudičová. „Při celní kontrole na něj pozitivně reagoval služební pes vycvičený na vyhledávání drog, označil ho a muž byl pro podezření přepraven do zdravotnického zařízení. Následné rentgenové vyšetření prokázalo výskyt cizích předmětů v tělních dutinách cestujícího a laboratorní rozbory potvrdily podezření celníků, že se jedná o kokain. Během jednoho dne vyloučil organismus muže postupně všechny kontejnery s drogami,“ doplnila.

Foto: Celní správa

Riskantním jednáním si měl pašerák přijít na 50 000 korun.

Spolu s celníky z Protidrogového oddělení v Plzni se na případu podílela též Policie ČR, Služba kriminální policie a vyšetřování v Tachově.

Foto: Celní správa