V kulturním centru zazněly Příběhy našich sousedů

V chebském kulturním centru Svoboda zazněly Příběhy pamětníků. Projekt, který pořádala nezisková organizace Post Bellum, se uskutečnil v pondělí 27. února. Svoje práce představili před publikem žáci DDM Sova Cheb, ZŠ Horní Slavkov Školní, ZŠ a ZUŠ Žlutice, ZŠ Horní Slavkov Nádražní a ZŠ Toužim.
 
 
Cílem projektu bylo nejen zaznamenání životních příběhů pamětníku, ale také přispění k pochopení toho, jak lidé prožívali různé etapy svého života v kontextu historických událostí 20. století, i to, jak dívají na současný svět. Jedinečnost projektu také v tom, že vyprávění pamětníků poskytlo unikátní pohled na události, které by mohly být zapomenuty, pokud by nebyly zaznamenány.
 
 
Žákovské a studentské týmy měly za úkol s pomocí svých učitelů a koordinátorky z organizace Post Bellum najít pamětníka, vyzpovídat ho, natočit jeho vzpomínky, získat jeho archivní fotografie a zpracovat příběh do podoby audio nebo video reportáže, komiksu nebo psaného textu.
 
 
„Všechny žákovské týmy prokázaly před početným publikem nejen své dokumentaristické schopnosti, ale také svou vytrvalost a preciznost při zpracování životních příběhů tří pamětnic a dvou pamětníků. Celý projekt společně se závěrečnou slavnostní prezentací jasně ukazuje, že setkání dvou generací a jejich pohled na svět minulý a současný, může být pro všechny obohacující, “ uvedla Veronika Hanousková, koordinátorka Příběhů našich sousedů za Karlovarský kraj.