Hrad Seeberg otevírá své brány

Po zimě se otevírají brány Seebergu. Návštěvníci mohou hrad navštívit už od pátku 3. března. Kromě individuálních, komentovaných a nočních prohlídek čekají na návštěvníky v letošním roce například akce pro děti, jako je Pohádkový hrad nebo víkend se šermíři.  Ani letos nepřijdou zájemci o tradiční akce, jako třeba Festival vína a Svatohubertské odpoledne. V plánu mají organizátoři i několik novinek, které přítomné přenesou do dob dávno minulých – mohou strávit víkend ve středověkém městě. Přichystány jsou také edukační programy pro žáky základních škol.

 
„V letošní nabídce budou i žádané tematické noční prohlídky“, uvedla kastelánka hradu Seeberg Hana Cestrová. „Po loňské renesanci budou letos o období baroka a třicetileté válce. Ti, kteří navštívili noční prohlídky v uplynulých letech, budou vědět, že je čeká nejen historie hradu a Chebska v tomto období, ale také připomenutí, možná už zapomenutých znalostí z dějepisu o baroku v Evropě – architektuře, výtvarném umění, hudbě, odívání a také stravování a stolování,“ upřesnila.“

Návštěvníky hradu vzhledem k omezeným možnostem dopravy na Seeberg především o víkendech jistě potěší víkendové jízdy starým autobusem KAROSOU. My starší si tento autobus pamatujeme z mládí, ale pro mladší ročníky představuje atrakci srovnatelnou s koňským povozem, dodává s troškou nadsázky kastelánka. KAROSA bude jezdit mezi Františkovými Lázněmi, Soosem a Seebergem o červencových a srpnových víkendech a také o státních svátcích na začátku prázdnin.

„Přichystány máme také tři druhy edukačních programů pro žáky základních škol, které jsou rozděleny do věkových kategorií, aby se žáci mohli zábavnou formou seznámit s historií hradu“, upřesnila Hana Cestrová.
 
První letošní akcí bude 2. dubna Květná neděle, která bude pojata jako průvodce nadcházejícím pašijovým týdnem, tedy zvyky Květné neděle, Modrého pondělí, Šedivého úterý, Škaredé středy, Zeleného čtvrtku, Velkého pátku, Bílé soboty, Božího hodu velikonočního a Červeného pondělí. Jako další chystají na hradě 6. a 7. května Víkend se šermíři. Děti jistě potěší Pohádkový hrad, který se uskuteční ve dvou termínech 30. června a 1. září. Víkend ve středověkém městě je naplánován na 19. a 20. srpna. Všichni milovníci vína se na hradě sejdou v sobotu 16. září. Svatohubertské odpoledne přiláká nejen příznivce myslivosti, loveckých psů a dravých ptáků, ale všechny, kteří mají rádi přírodu a les zvláště.
 
V průběhu sezóny se uskuteční čtyři prodejní výstavy obrazů, keramiky a dalších věcí, které potěší duši a udělají radost všem, kteří si je zakoupí. „Výstavy budou v hradní galerii a také v sýpce, kterou již třetím rokem využíváme jako letní výstavní prostor“, doplnila kastelánka.