Unikátní zlatá mince je k vidění na prodejní výstavě

S odchodem královny Alžběty II. vzrostla poptávka po vzácných mincích a jiných sběratelských předmětech s jejími motivy. Mezi ty, na českém trhu aktuálně nejžádanější, se řadí i exkluzivní Zlatá mince k výročí 95. narozenin královny Alžběty II., vydaná britskou královskou mincovnou. Tato kilogramová pamětní mince, zaznamenávající významný milník britské monarchie, stojí 2.490.000 korun a je vyrobena z nejčistšího zlata (99.9 %) v limitovaném množství osmnácti kusů pro celý svět. Prohlédnout si ji můžete po celý únor v nově otevřené pobočce Zlaťáky.cz v budově Becherplatzu v Karlových Varech.

Foto: Archiv společnosti Zlaťáky.cz

“Obchodníci se zlatem a jinými vzácnými kovy zaznamenali po smrti královny 8. září 2022 zvýšenou poptávku hlavně po speciálních edicích sběratelských předmětů k 95. výročí narození královny nebo k platinovému výročí její vlády,” říká analytik společnosti Zlaťáky.cz Jakub Petruška.

Britská královská mincovna Royal Mint vyrazila kromě Zlaté mince k výročí 95. narozenin královny Alžběty II. také svou největší minci k 70 letům její vlády. Tvorba této mince vážící 15 kg o průměru 220 mm trvala 400 hodin a byla objednána soukromým investorem z Velké Británie. Její sběratelská hodnota nebyla dosud zveřejněná. Jen pro představu, samotný kov měl v dané době cenu cca 20,5 mil. korun. Rekord si ale drží “Zlatý klokan”, jenž se s váhou jedné tuny a hodnotou jedné miliardy českých korun zapsal do dějin jako největší mince s podobiznou královny. Mince byla vyražena z nejryzejšího kusu zlata v ryzosti 99.99 % v roce 2011 v australské mincovně v Perthu.

Historie

Ražba mincí s podobiznu královny Alžběty II. započala po její korunovaci a nástupem na trůn v letech 1952–⁠1953. Podoba mincí se měnila s postupem let dle jejího věku. Celkem existuje pět variant s jejím vyobrazením a to z let 1953, 1968, 1985, 1998 a 2015.

Zdroj: zlataky.cz