Při likvidaci ohniska ptačí chřipky bylo zlikvidováno 700 tisíc kusů drůbeže

Pět dní pomáhali hasiči z Karlovarského kraje kolegům z Plzeňského kraje při likvidaci ohniska ptačí chřipky. Jejich úkolem bylo vynášet drůbež ze všech hal velkochovu. Na žádost kolegů z Plzeňského kraje v rámci mezikrajské výpomoci odjeli hasiči z Karlovarského kraje do Brodu nad Tichou. Zde probíhala likvidace ohniska ptačí chřipky ve velkochovu drůbeže, jednalo se o více než 700 tisíc kusů zvířat. Celkem pětkrát odjela skupina složená z hasičů z profesionálních stanic v Karlovarském kraji do sousedního kraje.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Jak uvedli hasiči Karlovarského kraje na svých stránkách, dohromady 97 hasičů bylo nasazeno na vynášení drůbeže ze všech hal velkochovu. Celý zásah byl vedený v režimu vytyčené nebezpečné zóny, do které bylo možné vstoupit a pracovat pouze v ochranných prostředcích. Po ukončení činnosti každý z hasičů prošel dekontaminačním stanovištěm.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Podobný zásah probíhal v únoru 2017 také na Chebsku, kde bylo rovněž nařízeno ze dvou chovů zlikvidovat veškerou drůbež. První chov se nacházel v Chebu-Klestu kde byly chovány výkrmové kachny a brojleři. Chovatel nahlásil úhyn přibližně jedné desetiny z 12 000 chovaných kachen a více než 100 z cca 1 000 brojlerů. Ve druhém hospodářství v obci Poustka uhynulo tehdy téměř 900 z více než 5 000 kachen a více než čtvrtina ze zhruba 400 chovaných krůt.

Foto: HZS Karlovarského kraje