V ostrovské nemocnici mají nové moderní oddělení intenzivní péče

Nemocnice Ostrov otevřela nové oddělení intenzivní ošetřovatelské péče. Výstavba moderního  pracoviště s dvěma desítkami lůžek vyšla na téměř 50 milionů korun. První pacienty přijme už na  počátku ledna. Už letos byl ale v nemocnici vlastněné skupinou Penta Hospitals měly proběhnout další investice za desítky milionů korun.

Ilustrační foto Pixabay

„Stavba oddělení intenzivní ošetřovatelské péče je jenom jednou z mnoha částí dlouhodobé  koncepce modernizace a rozvoje našich zdravotnických zařízení,“ říká k investice Barbora  Vaculíková, generální ředitelka skupiny Penta Hospitals. Firma totiž chce v rozsáhlých investicích do  svých nemocnic pokračovat i v dalších letech. A to včetně Ostrova. „Už v březnu v Ostrově odstartuje rekonstrukce oddělení následné intenzivní péče za dalších více než 60 milionů korun, která skončí ještě v letošním roce. Kromě ní máme vyčleněné také prostředky na  investice do ambulantního traktu nemocnice, nebo na projektovou přípravu centra duševního  zdraví,“ vysvětluje Vaculíková.

Právě rozšíření psychiatrické péče v Ostrově je přitom pro Karlovarský kraj klíčové. Nemocnice je  totiž jediným lůžkovým zařízením svého druhu v regionu a novou investicí tak částečně pomůže  zkvalitnění života pacientů s psychiatrickou diagnózou, kterým umožní prodloužit pobyt v domácím  prostředí a oddálit případnou dlouhodobou hospitalizaci. Vedle psychiatrie pak firma plánuje také  ještě letos investovat zhruba 15 milionů korun do rozšíření kapacity ostrovského ALZHEIMER HOME  o dalších dvacet lůžek.

Důležité rekonstrukční práce a modernizace přístrojového vybavení přitom nejsou pro nemocnici nijak  jednoduché. Probíhají totiž za plného provozu. Výjimkou nebyla ani výstavba nového oddělení.

„Rekonstrukce probíhala za plného provozu. Bylo to sice o trochu jednodušší, protože jsme  využili poslední část nemocnice, která dosud nebyla rekonstruovaná a využívaná, ale  samozřejmě ani tak jsme se nevyhnuli zvýšené hlučnosti nebo prašnosti,“ potvrzuje Ivana  Hlinková, ředitelka Nemocnice Ostrov. Ta zároveň poděkovala personálu i pacientům za pochopení.  Odměnou za ni je, že Ostrov má špičkové intenzivní pracoviště, vybavené nejmodernější technikou.

„Na její používání jsme ostatně školili personál oddělení už v průběhu roku,“ dodává Hlinková.  Že nejde o nic jednoduchého přitom potvrzuje i Michal Palivoda, primář následné intezivní péče  Nemocnice Ostrov. Podle něho musí personál umět veškerou techniku perfektně ovládat už před tím,  než bude nasazena do ostrého provozu. A rozhodně nejde o jeden přístroj. Na oddělení je nové úplně všechno.

Zdroj: Penta Hospitals