Na Nový rok si turisté vyšlápnou na Podhoru

Turisté si vyšlápnou na Podhoru. Tradiční turistická akce Novoroční výstup na Podhoru se uskuteční v Zádubu-Závišínu u Mariánských Lázní. Cíl je naplánován u vysílače pod vrcholem Podhorního vrchu 847 m n. m., a to v době od 10 do 14 hodin.

Podhora, dávno vyhaslá sopka, se nachází východně od Mariánských Lázní poblíž Závišína. Pak už je na dohled. Tato unikátní lokalita je chráněnou přírodní rezervaci od roku 1997. A to nejen z důvodu výskytu cenných rostlin například suťových lesů s převažujícím klenem a jasanem, ale také unikátními starými třešněmi ptačími, které lze spatřit u vcholu. K vidění jsou na sopce také různé druhy skalniček.  V lokalitě je také bohaté společenství měkkýšů. Místo je také zajímavé z mineralogického hlediska.

Sopka bývala mnohem větší, přibližně o osmdesát metrů. Ke zmenšení docházelo postupně erozí vulkánu. Cílem výletů se lokalita stala v 19. Století a to hlavně díky lázeňským hostům z nedalekých Mariánských Lázní.

Mezi oběma vrcholy v místech, kde dnes stojí telekomunikační stožár, stávala ještě před koncem války vyhlášená výletní Hannakamova kavárna. Bylo to oblíbené místo výletníků. Na jaře v roce 1945 se za nejasných okolností staly oběťmi zločinu majitel kavárny se svojí snachou a služebnou. Spekuluje se, že mohlo jít o odstranění nepohodlných svědků někým ze záškodnické organizace Zeppelin, která tady školila své členy. Postupem času došlo ke zdemolování stavby. Dnes už ji nic v místech kde stále nepřipomíná.

Autem se dá dojet na plácek, kde je možné vozidlo zaparkovat. Dál k sopce je autům vjezd zakázán